Házkutatást tartottak a Germanwings-gép másodpilótájánál

2015. március 26. 19:11

A német rendőrség a Germanwings-járat másodpilótájának mindkét lakhelyén házkutatást tartott csütörtökön. Andreas Lubitz német lapok információi szerint megszállottan szeretett volna pilóta lenni. Lubitz a pilótaképzését állítólag depresszió miatt egyszer megszakította.

2015. március 26. 19:11

Németországban házkutatást tartott a rendőrség csütörtök délután a lezuhant Germanwings-járat másodpilótájának lakóhelyén. A nyomozók két helyszínen tartottak házkutatást, a másodpilóta düsseldorfi lakásában és abban a montabauri házban, ahol szüleivel élt – jelentette az n-tv hírtelevízió.

A Franciaországban kedden történt repülőgép-szerencsétlenséget vizsgáló hatóságok megállapítása szerint a másodpilóta valószínűleg szándékosan vezette a gépet katasztrófába. A másodpilóta a szerencsétlenség körülményeit vizsgáló marseille-i ügyész tájékoztatása szerint Andreas Lubitz. 

A 28 éves másodpilóta korábban, a kiképzése idején azért szakította meg hosszabb időre tanulmányait, mert depressziós volt – írta a Frankfuter Allgemeine Zeitung online kiadásában a másodpilóta egy ismerősére hivatkozva.

Ugyanerről írt a Passauer Neue Presse című lap is online kiadásában, szintén egy ismerősre hivatkozva. Andreas Lubitz „megszállott, mindenképpen pilóta akart lenni, de lelkileg labilis, és ezért a kiképzését is megszakította több hónapra” – mondta a Passauer Neue Presse forrása, aki a másodpilóta jó ismerősének nevezi magát. Lubitznak már az általános iskolában az volt a vágya, hogy pilóta legyen. „Az egész szobáját repülőgép-poszterekkel tapétázta ki, mindenütt Lufthansa-logók voltak” – mondta a lap forrása.

A Germanwings anyavállalata, a Lufthansa adatai szerint a másodpilóta 2008-ban kezdte a képzést, amelyet egyszer megszakított, és végül 2013-ban szerezte meg a szakszolgálati engedélyét A320-as Airbusokra. A képzés folytatásakor ismét átesett a szükséges vizsgálatokon, és mindent rendben találtak nála – mondta csütörtökön Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója. 

Kérdésre válaszolva azt mondta, nem tudják, hogy a másodpilóta miért szakította meg a képzést. Carsten Spohr hangsúlyozta: továbbra is megbíznak a pilótaképzési és kiválasztási programjukban. A kiválasztás során nemcsak a fizikai és kognitív képességeket, hanem a jelentkező pszichológiai állapotát is vizsgálják. 

A Lufthansa-pilóták szakszervezete (Vereinigung Cockpit – VC) csütörtökön megerősítette, hogy a cégnél csak a kiválasztási eljárásban végeznek pszichológiai vizsgálatot, és a felvétel után már egyáltalán nem vizsgálják a pilóták lelkiállapotát. 

A szakszervezet szerint erre nincs is szükség. A Lufthansa pilótafelvételi eljárása világszerte az egyik legkeményebb a szakmában – mondta Jörg Handwerg, a VC szóvivője. Kiemelte, a pilóták felelőssége, hogy szakemberhez forduljanak, ha lelki gondjuk van. A kollégák pedig figyelnek egymásra, és aki szokatlanul viselkedik, azzal beszélnek és felszólítják, hogy kérjen segítséget szakembertől – mondta a szakszervezet szóvivője.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2015. március 27. 10:37
Csak egy kérdés merülhet fel: Ha valaki depressziós, abból minden további nélkül lehet pilóta?
öszödibeszéd
2015. március 27. 09:53
Ha a pszichiopata csávó előtt - egy alkalmassági vizsga keretében - levetítettek volna egy filmösszeállítást repülőgépszerencsétlenségekről, biztosan nem úgy reagált volna a látottakra, mint bármelyik épelméjű ember. Vagy teljesen ridegen vagy élvezettel. A legfinomabb szinten ez látható. Semmiképpen sem normálisan. Ő nem egyszerűen öngyilkos akart lenni, mert akkor autójával nekihajt egy fának. Kóros feltűnési viszketegségben szenvedett, hírnévre vágyott; nulla érzelmi és erkölcsi empátiával bírt, és még a kompjúterszimulációs játékok is az agyára mehettek, bár ezt nem tudjuk. Utólag okos az ember, persze, de különböző technikákkal szűrni kell a labilis embereket bizonyos pályákról. Erre vannak szakemberek. És azt a baromságot még a "fensőbbrendű" német társadalom sem mondhatja, hogy egy sérült elméjű embertől kell elvárni, hogy orvosi segítséget kérjen. Kicsit úgy látom, magyarázkodni kezdenek a németek meg a lufhansások. És aki azt mondta, végletekig elkényeztett és érzéketlen ez a nemzedék, annak is igaza van.
Lázár Páván
2015. március 27. 01:08
Az amerikai hadsereg jelenleg tömeges haderő-átcsoportosítást folytat Európa területén, az amerikai páncélosok százával vonulnak át a kelet-európai országokon és több tízezer amerikai katona tart az ukrán-lengyel határra, illetve a balti államok Oroszországgal közös határvonalára. Ilyen helyzetben az a tény, hogy az amerikai elnök nem hajlandó egyeztetni a NATO főtitkárával, azt jelenti, hogy a tömeges haderőmozgatás nem a NATO érdekeit szolgálja, hanem kizárólag az Egyesült Államokét, és az amerikai vezetés nem is hajlandó egyeztetni a történtekről a NATO-országokkal. Amcsi MEGSZÁLLÁS!!!!!!!!!!!!!! www.hidfo.net.ru/2015/03/25/obama-nem-hajlando-talalkozni-nato-fotitkaraval
Lázár Páván
2015. március 27. 01:07
Szerinted ez mit jelent? Obama nem hajlandó találkozni a NATO főtitkárával A Bloomberg jelentése szerint Barack Obama amerikai elnök nem találkozott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, mikor a NATO-vezető Washingtonban járt és hivatalos találkozót kért az amerikai elnöktől. A forrás szerint Stoltenberg nem kapott választ a Fehér Háztól Kurt Volker, az USA állandó NATO-képviselője szintén nem tudta mivel magyarázni az esetet. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában a helyzet most extrém mértékben feszült az ukrán helyzet miatt, és "nem tudja elhinni", hogy az amerikai elnök nem tudott időt szakítani a NATO-főtitkárra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!