Lengyel elnök: Ukrajnának új Marshall-terv kell

2015. március 22. 15:59

Bronislaw Komorowski lengyel államfő egy segélycsomag kidolgozását, Philip Breedlove európai NATO-főparancsnok pedig fegyverszállításokat sürgetett a kelet-ukrajnai helyzet kapcsán egy brüsszeli fórumon.

2015. március 22. 15:59

Új Marshall-terv kidolgozását sürgette Ukrajna számára Brüsszelben vasárnap Bronislaw Komorowski lengyel államfő, utalva a második világháború után Nyugat-Európa talpra állását lehetővé tévő segélycsomagra.

Philip Breedlove, a NATO európai erőinek főparancsnoka pedig arra a kérdésre, hogy szerinte kellene-e a nyugati szövetségeseknek védelmi célú fegyvereket szállítaniuk Kijevnek, úgy válaszolt, hogy szerinte minden lehetőséget meg kellene fontolni, miután Moszkva diplomáciai, gazdasági, katonai és hírszerzési eszközöket is bevet Ukrajna ellen.

Breedlove és Komorowski is a Német Marshall Alap (German Marshall Fund, GMF) nevű, transzatlanti kapcsolatokkal foglalkozó, amerikai székhelyű intézmény brüsszeli fórumán szólalt fel, amelyet immár tizedik alkalommal rendeztek meg. „A Marshall-terv röviddel a háború után segített Nyugat-Európán, hogy feltámadjon hamvaiból. Úgy vélem, Ukrajnának most egy új Marshall-tervre lenne szüksége a nehéz reformok végrehajtásához” – húzta alá a lengyel köztársasági elnök. Az államfő szerint Ukrajna sorsa attól függ, hogy képes lesz-e végrehajtani a szükséges, mélyreható átalakításokat.

A köztársasági elnök Oroszországról és a Krím egy évvel ezelőtti törvénytelen elcsatolásáról is beszélt. „Oroszország ezzel a példátlan tettel dacol az európai biztonsági rendszerrel, és aláásta a bizalmat” – hangsúlyozta Komorowski, kitérve arra is, hogy szerinte a Nyugat túl hosszú időn át ringatta magát illúziókba Moszkva szándékait illetően, illetve azzal kapcsolatban, hogy Oroszország majd saját érdekében több szálon fűzi össze sorsát a Nyugattal, demokratizálódni és korszerűsödni fog.

Breedlove az egyik pódiumbeszélgetésen arra az álláspontra helyezkedett, hogy Ukrajna felfegyverzése valóban további destabilizációhoz vezethet az ország keleti részén, ám a tétlenség szerinte ugyanezt az eredményt hozhatja. Az amerikai tábornok arra is kitért, hogy kétségek vannak azzal kapcsolatban, vajon betartják-e a minszki megállapodások előírásait, miután az ukrán-orosz határon szerinte továbbra is érkeznek légvédelmi, csapatirányítási egységek és utánpótlás. Emellett a NATO azt tudja ugyan, hogy az oroszok mozgatják erőiket, de azt nem tudni biztosan, hogy valóban kivonták-e őket a hadszíntérről.

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2015. március 22. 22:59
A Marshall segély szép, humánus ötlet, de ki fizetné? Ezek az idők már nem azok, mégha lengyel és nemcsak lengyel szemmel jó is lenne. A jelen cél, úgy gondolom, kettős, az egyik az orosz-EU elidegenítés, a másik, h. ki Ukrajnából azt, amit csak lehet. A magam részéről nem tudom Leningrád ostromát feledni, az orosz nem mindig könnyű ellenfél. Semmilyen, sok szempontból erősnek mondható, állam nem szereti, ha a nemzetiségeit, pláne, ha az adott másik országnak ők laknak a viszonylag fejlettebb részén, sőt, az anyaországukkal szomszédosan, megalázzák, esetleg kisemmizik. Magyarország, sajnos, egyenlőre semmilyen szempontból nem mondható erősnek, a mi helyzetünk más. Valószínűleg a volt Ukrajna Ny-i részének is az volt az érdeke és célja, h. a K-i részből (most "szakadárok") minél többet kiszipkázzanak. Alapjában véve előrelátható volt, h. egyszer elég lesz. Sajnos, túl közel van és Kárpátalján most biztosan még nehezebb az élet. Azt, h. milyen drámai módon változott körülöttünk a világ, az is mutatja, h. néhány éve elképzelhetetlen lett volna ilyen nyílt beavatkozás az EU szélén. Elég ijesztő belegondolni, h. mi lehet még itt.
egyetmondok
2015. március 22. 21:03
Bármi Marshall-féle elképzelés csak akkor működőképes, ha a NATO,de leginkább az amerikai haderő garantálja, hogy Ukrajnában se kommunista,se fasiszta/náci politikai erők (de még csak fél-ilyenek se) kormányra ne kerülhessenek. Ehhez ott kell lenni a helyszínen és ellenőrizni kell az ukrán államot. (Ez történt Nyugat-Németország esetében is a háború után jó hosszú ideig.) Ez garantálhatna biztos gazdasági talpra állást. Erre senki se fog vállalkozni, hiú remény ilyenben bízni.
Spiler
2015. március 22. 20:35
A gyűlölet népe ismét háborút provokál.
hátakkor
2015. március 22. 19:52
Elbuktàk Krímet meg a keleti megyéket most jöhetne a pénzpumpa?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!