Migráció: Svájc és Ausztria is kiállt a szolidaritási kvóta mellet

2015. május 07. 08:44

A svájci elnök szerint a menekültügyben európai válaszokra és egyenlő bánásmódra van szükség. Az osztrák kancellár pedig úgy fogalmazott: Ausztria számára is fontos, hogy Európában a menekültek elosztása egy igazságos és ésszerű rendszer alapján történjen.

2015. május 07. 08:44

A svájci és az osztrák államfő is támogatja egy szolidaritási kvóta bevezetését a menekültek elhelyezésére Európában – hangzott el a két politikus találkozóján szerdán Bécsben. A földközi-tengeri menekültdráma és a személyek szabad mozgása volt Heinz Fischer osztrák kancellár és Simonetta Sommaruga svájci elnök bécsi találkozójának fő témája.

Legfőbb ideje egy szolidaritási kvótát bevezeti Európában. Ebben Svájc is részt fog venni” – mondta Sommaruga. Európai válaszokra és egyenlő bánásmódra van szükség – mondta a svájci elnök és úgy vélekedett: nemzetállami megoldás nem létezik, európai koncepcióra van szükség. Hozzátette: a helyzetre nincsen egyszerű és gyors recept. 

Svájc nemrég az elkövetkező három évre szólóan további háromezer szíriai menekült befogadásáról döntött, a már az országban tartózkodó tízezer menekültön felül. Ausztria támogatja a menekültek származási országában fogadóközpontok felállítását. A svájci elnök kifejtette: számára nem ez a szempont az elsődleges, hanem a menekültek megmentése és az, hogy a származási országokban stabilizálódjon a politikai helyzet.  Svájc részt vesz az unió határvédelmi támogató ügynöksége (Frontex) munkájában és tagja a schengeni egyezménynek. 

Ausztria számára is fontos, hogy Európában a menekültek elosztása egy igazságos és ésszerű rendszer alapján történjen – mondta az osztrák kancellár.

Svájcban februárban népszavazást tartottak, amelyen a választópolgárok hajszálnyi többséggel úgy döntöttek, hogy a jövőben korlátozni kell az EU-s tagállamokból az országba érkező bevándorlók számát. A bevándorlás korlátozása azonban ellentmond Svájc és az Európai Unió közötti, a személyek szabad mozgásáról szóló megállapodásnak. Brüsszel mindeddig elutasította, hogy megváltoztassák a megállapodás feltételeit.

A svájci elnök utalt a Bern és Brüsszel között a témában folytatott párbeszédre is, amelyről azonban nem árult el részleteket, csupán arra utalt, hogy a párbeszédet tartja az egyetlen útnak a vita rendezésére. Az osztrák államfő pozitívnak értékelte a Svájc és az unió közötti párbeszédet és elmondta, hogy Ausztria várakozással tekint a fejlemények elé. Hozzátette: egy népszavazást tényként kell kezelni a politikában.

Werner Faymann osztrák kancellár a hét elején üdvözölte, hogy az európai országok között vita kezdődött a menekültek elhelyezésére vonatkozó európai kvótarendszer bevezetéséről. A kvótarendszer mellett állást foglaló Faymann azt mondta: a jelenlegi szabályozás, miszerint egy menekült csak abban a tagállamban nyújthatja be menedékkérelmét, ahol először az EU területére lépett, csupán „politikailag logikus”.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2015. május 07. 11:13
Európa előtt 3 járható út van: 1. Észbe kap és időben elzavarja a liberókat a francba 2. Késve a nép kűldi el az EU-s vezetés a fenébe egy új Hitler segítségével 3. Kihal a fehér európai ember
foxi
2015. május 07. 11:13
..."Svájc nemrég az elkövetkező három évre szólóan további háromezer szíriai menekült befogadásáról döntött,"... Olvassátok el figyelmesen.Mégegyszer. Tehát Svájc megmondja hogy mennyit és honnan !Három évre! Akkor hol a "szolidaritás" ? Ha nem figyel oda Orbán,akkor Magyarország megkaphatja "ami és ahány marad" Feketeafrikait ideirányítva Olaszországból.Svájc ,akárcsak Norvégia csak az elönyőket szemezgeti. Civil alapokkal.
Spiler
2015. május 07. 11:07
A bereket is eloszhatnak aranyosan... Mi az hogy az EU/n belul a hatar egyik oldalan lehet otodeert dolgoztatni, mig 20 kilometerrrel arreb dozsolnek? A menekult hagy menekuljon oda ahova akar! Mi az hogy visszatoloncoljak oket odsa, ahol beleptek az EU-ba? Ezek is csak addig demokratak, amig nem a ciganyokat kell hazatoloncolni vagy a menekulteket a mar igy is szegeny kelet-europaiakra ratolni.
Anonymtalan
2015. május 07. 11:07
Elmennek a szépen a bűdős francba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!