Megszavazta a megszorításokat a görög parlament

2015. július 16. 07:42

Csütörtök hajnalban megszavazta a görög parlament azokat a megszorításokat, amelyeket a nemzetközi hitelezők azért követeltek, hogy egyáltalán leüljenek tárgyalni Görögországgal egy újabb mentőcsomagról. Ciprasz a parlamentben azt mondta: egész Európának megmutatták, hogyan kell harcolni a demokráciáért. A mentőcsomagról még a német parlament is szavazni fog pénteken.

2015. július 16. 07:42

A görög parlament megszavazta csütörtök hajnalban azokat a megszorító intézkedéseket, amelyek a nemzetközi hitelezők követelnek Athéntól a harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe.

A parlamentben név szerinti szavazást tartottak, és az AFP hírügynökség tudósítása szerint 229 képviselő szavazott igennel, hat tartózkodott, 64 pedig nemmel voksolt. Utóbbiak között volt Janisz Varufakisz volt pénzügyminiszter, aki a múlt hét elején mondott le posztjáról, valamint Zoi Konsztantopulu parlamenti elnök.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök a szavazás előtt a parlamentben azt mondta: egész Európának megmutatták, hogyan kell harcolni a demokráciáért, hiszen legalább nem harc nélkül fogadták el a hitelezők akaratát. Mint mondta, az volt a kérdés, hogy belemegy-e a megállapodásba, amivel nem ért egyet, vagy jön az államcsőd és kilépnek az eurózónából – foglalja össze az Index a görög kormányfő szavait.

*

Az újabb görög mentőcsomagról még a német parlament is szavaz pénteken: a Bundestag rendkívüli ülését csak emiatt hívják össze. Az Angela Merkel vezette konzervatívok soraiban növekvő elégedetlenség tapasztalható a görög válság kezelésével, a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció képviselői azonban várhatóan így is nagy többséggel megszavazzák majd a kormányzati előterjesztéseket, amelyeket az ellenzéki Zöldek is támogatnak majd.

Szerdán a legnagyobb parlamenten kívüli párt, az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) online petíciót indított az új mentőcsomag ellen. A petíció aláírói felszólítják a Bundestag tagjait, hogy utasítsák el az új görög mentőcsomagot. Erre szólított fel egy befolyásos civil szervezet, az adófizetők szövetsége is (BdSt), amely szerint a görög válság kezelése „minden idők legnagyobb szabású csődeljárás-hátráltatása”, és Görögországnak nem támogatásra van szüksége az euróövezeti válságkezelő rendszer (ESM) forrásaiból, hanem „az euróövezeti tagság feladására és humanitárius segélyre”.

A konzervatív CDU/CSU pártszövetségnek és a szociáldemokrata pártnak (SPD) 504 képviselője van a 631 fős Bundestagban. A parlament legutóbb februárban döntött a görög válság kezelésének ügyében, akkor a második mentőprogram meghosszabbítását szavazták meg nagy többséggel. Ugyanakkor a 311 fős CDU/CSU-frakcióban 28-en nemmel szavaztak, és 109-en külön nyilatkozatban jelezték fenntartásaikat a mentőcsomaggal kapcsolatban. Sajtóértesülések szerint pénteken minden korábbinál több, 50 konzervatív képviselő utasíthatja el a javaslatot, amely mellett Angela Merkel kancellár és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter érvel majd a szavazást megelőző vitában.

Az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde a CNN-nek adott interjújában arról beszélt: adósságelengedés nem lesz, de a törlesztést meghosszabbíthatják és a kamatcsökkentés is szóba kerülhet – írja az Index.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. július 16. 12:47
"A népakarat már semmit sem számít, teljesen jelképessé vált." Ez a mai hamisan "demokráciának" nevezett berendezkedés művészete. Hogyan tudja 0,1% érvényesíteni az akaratát, amikor elvileg mindenkinek egy szavazata van. Sikeresen megoldották ezt a problémát.
Akitlosz
2015. július 16. 12:45
"A fő motívum, hogy az elemzés szerint úgy az USA, mint Európa vezetése mélyen alá van rendelve a globális gazdasági érdekkörök akaratának." Ez sem csak az elemzés szerint van így. Elegendő abba belegondolni, hogy "az amerikai jegybank szerepét betöltő FED" MAGÁNbank. S ennek a magánbanknak a ténykedése politikája az egész Földre kihat és meghatározza azt, a többi ország, ha nem akar nyomorba kerülni, mint Észak-Korea akkor nem tudja függetleníteni magát tőle.
Akitlosz
2015. július 16. 12:26
"az adófizetők szövetsége is (BdSt), amely szerint a görög válság kezelése „minden idők legnagyobb szabású csődeljárás-hátráltatása”, és Görögországnak nem támogatásra van szüksége az euróövezeti válságkezelő rendszer (ESM) forrásaiból, hanem „az euróövezeti tagság feladására és humanitárius segélyre”." Ez így igaz. Jellemző, hogy az igazság csak idézőjelek között jelenhet meg a sajtóban.
Akitlosz
2015. július 16. 12:25
"A mentőcsomagról még a német parlament is szavazni fog pénteken." Miért? Mi közük hozzá?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!