Nyugatnémet zöld: Menjenek Kelet-Németországba a menekültek!

2015. július 20. 17:39

A nyugatnémet Baden-Württemberg tartomány zöldpárti miniszterelnöke, Winfried Kretschmann szerint a Németországba érkező menedékkérőket az elnéptelenedő Kelet-Németországba kellene telepíteni, mert ott több a hely.

2015. július 20. 17:39

Németországban a menedékkérők tartományok közötti elosztására kidolgozott eljárás reformját sürgeti Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke, aki szerint az egykori NDK elnéptelenedő térségeibe kellene telepíteni menedékkérőket.

Winfried Kretschmann szerint az évtizedek óta nem tapasztalt menekülthullám kezelésére kevéssé alkalmas a jelenlegi megoldás, amely az úgynevezett königsteini képlet alapján a lakosság nagysága és az adóbevétel figyelembevételével osztja el a tartományok között a menedékkérőket. A Zöldek politikusa szerint a képletben szereplő változók mellett azt is vizsgálni kellene, hogy „konkrétan hol van hely” menedékkérők elhelyezésére, és nem szabad megfeledkezni arról, hogy míg a nagyvárosokban lakásínség van, a volt NDK területén egész településrészeket bontanak le, mert kiürülnek.

A Spiegel Online hírportál hétfői összeállítása szerint a Kretschmann-féle megoldásnak számos előnye, de több hátránya is lehet. A javaslat mellett szól egyebek között, hogy a keleti tartományokban az elvándorlás miatt sokhelyütt valóban magas az üresen álló lakóingatlanok aránya. A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legutóbbi adatai szerint például Szász-Anhalt tartományban a lakások 15 százalékában, Szászországban pedig 13,9 százalékában nem laknak, így ezek igénybevételével nem kellene közparkokban kialakított sátortáborokban vagy konténerekben elszállásolni a menedékkérőket.

A menedékkérők a keleti tartományok gazdaságát is erősíthetik, beáramlásuk egyenesen „áldás” lehet a helyi munkaerőpiac számára, hiszen a menekültek, menedékkérők jellegzetesen fiatalok és motiváltak, körükben a foglalkoztatottság hosszabb távon 55 százalékos lehet, nyelvi és szakmai képzési programokkal pedig még tovább emelhető a szövetségi munkaügyi ügynökség (BA) kutatóintézetének (IAB) egy új tanulmánya szerint. Az országos kézműipari szövetség (ZDH) elnöke éppen egy hétfői lapinterjúban jelezte, hogy az ágazat résztvevői hajlandóak a fiatal menedékkérők képzésére, ha az állam megfelelő jogi környezetet alakít ki.

Ugyanakkor a keleti tartományokban az országos szinthez képest rendkívül alacsony a bevándorló vagy bevándorló családból származók aránya – Németország lakosságának nagyjából az ötöde tartozik ebbe a körbe, a 6 keleti tartományban viszont együttvéve 600 ezren sincsenek –, ami kockázatokat, veszélyeket rejthet magában, erősítheti és idegenellenességet és a szélsőjobboldalt. A szélsőjobboldali erők befolyása eleve nagyobb, mint a nyugati tartományokban, és jelentős az ellenállás a menedékkérőket befogadó otthonok kialakítása ellen, ami demonstrációkban, és számos esetben erőszakos bűncselekményekben is megnyilvánul. A menedékkérők betelepítése azért is társadalmi feszültségeket eredményezhet, mert a ritkán lakott térségekben egy csapásra nagymértékben átalakíthatja a „régiek és újak”, a régóta helyben lakók és a frissen beköltözöttek arányát.

A königsteini képlet alapján Baden-Württembergnek a menedékkérők csaknem 13 százalékát kell befogadnia. Ez az idén akár 52 ezer embert is jelenthet. Elszállásolásuk és ellátásuk rendkívüli teher a tartománynak. Az elosztási rendszer megváltoztatása nem egyszerű, de „megpróbálkozunk vele, ha így marad a helyzet” – mondta Winfried Kretschmann.

A szövetségi belügyminiszter elutasítja a felvetést. „El a kezekkel a königsteini kulcstól! Az ilyesmi nem vezet eredményre, hanem csak viszályokat okoz a tartományok között” – mondta a tárcavezető, Thomas de Maiziere a napokban a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz (BAMF) 2015 első hat hónapjában 179 037 új mendékjogi kérelmet adtak be, ami 132,2 százalékos növekedés éves szinten, pedig tavaly a délszláv háború kezdete, vagyis a kilencvenes évek eleje óta a legtöbb menedékkérelmet regisztrálták. A BAMF előrejelzése szerint az év végéig 400-450 ezer új kérelmet adhatnak be.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2015. július 21. 14:05
Németországban ugyanaz a probléma nagyban, mint ami az EU-ban MÉG NAGYOBBAN...
pollip
2015. július 21. 05:21
Mindenki tudta, hogy a volt KNo-ot nem sikerült integrálni. Ha a sajátjaikat nem sikerült, akkor a bevándorlókat sem fog sikerülni..
Élan
2015. július 20. 21:07
Annak a 15% lakásnak van ám tulajdonosa is, oder?
bini
2015. július 20. 21:00
Azért jó látni mikor a fagyi visszanyal. Pont a németek és a más centrál és északi országok(fejlett) ahol veszélyesé vált a munkaerőrőhiány és főleg a családok ahol a gyermekek száma 0-1 et közelitette nem beszélve őnmegvalósitó szingli társadalmi modell túlzott elterjedésével ahol egyáltalán nem lehetett utánpotlásra számitani. Ezek az országog már évtizedek óta egy hibás társadalompolitikát folytattak és a jóléti társadalmat aszociális védőhálóra és nem a családpolitikára épitették s ennek következtében a média uralt világban a fogyasztói társadalom vált trendivé valamint a multikulti és a deviáns vadliberális ideológia ahol a tradicionális erkölcsi és morális értékek a sutba kerültek. Ez kellett ahhoz a hatalomnak, hogy a bevándorlokat minden gond nélkül elfogadtasák a társadalommal, hogy saját gazdaságukat a nagytökéseket és pénzügyi befektetök munkerőpiaci igényét ki tudják elégiteni. Korábban mikor a déli országok csatlakoztak akkor németország főleg olaszországból, spanyolországbó potolták főleg s a szolgáltató iparban a hiányzú szakembereket, majd a fal ledöntése után a szu üsszeomlásakor a Volga menti "németek) betelepitésével családok voltak előnyben és fiatalo kb 2 millió ember, majd a szerb háboruban a volt jugoszláviaból is többezer családot telelepitettek be. Az utobbi nem volt sikertörténet, mivel sokan évek elteltével és a hazai viszonyok rendeződésével hazaköltöztek. A Keleti csatlakozás volt a következő állomás, de ez sem volt olyan intenzitású mely potolhata volna a szakképzett munkaerőt és ráadásúl fiatal gyerekes családok vándoroltak volna be tömegesen. Mikor megtörtént az Afrikai tavasz és szétverték a stabil államokat , majd sziria bombázása az unio háttércsatornékon szinte felkinálta, hogy jőjjenek, mert az eu tárt karokkal várja őket. Ekkor történt az, hogy megváltoztatták a bevándorlás szabályzását a Dabli III. Életbe lépésével. Orbán ez ellen ágált 2012-ben és akkor kötelezettszegési eljárás inditásával kötelezték Magyarországot a hatályos szabályzás megváltoztattását s ezzel az EU maga lazitotta fel a Schengeni határokat. "012-ben emlékszünk volt a keresztrefeszités az össztüz az ország és Orbán ellen a hazi ballibek hathatos támogatásával. Ami azóta történik mindenkinek tiszta kivéve az eu majmai és bürokratái, mivel még mindig csak dumálnak, de egy tőmondattal nem vonták vissza Dablin II hibás intézkedését és addig tehetettlenek vagyuk. Szerintem biztos tudják, hogy szar van nemezt akarták, de a hibájukat beismerve korrigálnának az nem megy, mert megin egy "bugris" keletinek volt igaza mint számos esetben. Inkább hadják az eseményeket a katasztrófáig elmenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!