Sobotka: A görögök és az olaszok nem biztosítják rendesen a schengeni határt

2015. július 08. 18:18

A cseh miniszterelnök szerint a schengeni övezet déli határai nincsenek megfelelően biztosítva Olaszországban és Görögországban, ezért Csehország azt szorgalmazza, hogy kezdjen el működni az a mechanizmus, miszerint a menedékkérőket visszaküldik abba az uniós államba, ahol beléptek az EU területére.

2015. július 08. 18:18
Csehországnak fenntartásai vannak a schengeni övezet déli határának görögországi és olaszországi biztosításával kapcsolatban, ezért követelni fogja az Európai Uniótól, hogy kezdjen el működni az a mechanizmus, miszerint a menedékkérőket visszaküldik abba az uniós államba, ahol beléptek az EU területére – jelentette ki szerdán Bohuslav Sobotka miniszterelnök.
 
Schengen déli határai nincsenek jól biztosítva sem Görögországban, sem Olaszországban” – mondta a kormányfő újságíróknak. „Ugyanakkor hangsúlyt helyezünk arra, hogy működjön a visszaadási politika, mert ez Görögország és Olaszország esetében nem működik” – mutatott rá a kormányfő. Sobotka szerint például egyáltalán nem világos, hogy mi lesz azokkal a menekültekkel, akik nem kapnak menedéket az Európai Unióban, és milyen módon lesznek visszajuttatva hazájukba.
 
Sobotkát annak kapcsán kérdezték az újságírók, hogy a cseh kormány szerda esti ülésén tárgyal a menekültek ügyéről. Sobotka megerősítette a kormány részéről korábban elhangzott nyilatkozatokat, melyek szerint Csehország az idén csak néhány menekültet fogad be, kevesebbet mint amennyit Brüsszelt kért tőle a kvóták kapcsán. Hasonló számú menekültet terveznek befogadni a csehek jövőre is. „Annyi menekültet fogadunk be, amennyi megfelel gazdasági és elszállásolási lehetőségeinknek” – jegyezte meg a kormányfő. A menekültek befogadásának alapfeltétele, hogy tiszteletben tartsák a cseh törvényeket – tette hozzá.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. július 08. 21:50
A csehek sem lesznek népszerűbbek, ha a kormányukba ennyi szolidaritás szorult csak. A határországok aránytalanul sok terhet kénytelenek vállalni, így gondolom elvárhatják, hogy a kimaradtak legalább ne tegyenek szemétkedő nyilatkozatokat.
választópolgár
2015. július 08. 20:33
Az eu legnagyobb problémája hogy nincs kohéziós ereje és ez mindig éles helyzetben ütközik ki a legjobban. Az európai únió ebben a formában egy egymás ellen küzdő országok érdekgyülekezete. Kicsit olyan mint a kádári szocializmus, ahol nem vallották magukénak a rendszert az emberek, folyamatosan a kiskapukat keresték, meg azt hogy juthatnak egymás hátán előbbre. Akit nem érint a menekültprobléma az meglapul, nehogy ki kelljen venni a részét a problémából.De azért bíztatja a többieket cselekvésre. Aki segítségre szorul azt az utolsó utáni pillanatig magára hagyják, hátha megoldodik a probléma vagy majd csak lesz valami. Az eu egy olyan tankerhajó, amely nagyon lassan fordul...
Korn
2015. július 08. 20:17
Kérjenek a csehek tanácsot az új Teréz anyától Froemel Fruzsinától.
bakonyibetyar
2015. július 08. 19:59
„Annyi menekültet fogadunk be, amennyi megfelel gazdasági és elszállásolási lehetőségeinknek” . Halló, Fletó ! Fogadd be azt a 30 arabot meg niggert a Szemlőhegyi villába ! Apró Pircsi meg Dobrev Klári majd főz, mos, takarít rájuk... Meg minden egyéb kívánságukat teljesítik....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!