Megbuktatta pártja az ausztrál miniszterelnököt

2015. szeptember 14. 17:02

Saját pártja buktatta meg az ausztrál miniszterelnököt, Tony Abbottot. Malcolm Turnbull, aki egy ideig miniszter volt Abbott kormányában, majd 54-44 arányban legyőzte ellenfelét a Liberális Párt hétfői rendkívüli tisztújító kongresszusán, így az ország brit korona alóli kikerülése is napirendre kerülhet – írja az MNO.

2015. szeptember 14. 17:02

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be Tony Abbott ausztrál miniszterelnök ellen korábbi ellenfele, az egyszer már leírt Malcolm Turnbull, aki egy ideig miniszter volt Abbott kormányában, majd 54-44 arányban le is győzte ellenfelét az egyébként nemzeti-konzervatív Liberális Párt hétfői rendkívüli tisztújító kongresszusán – írja az MNO.

Turnbull a múlt héten nyújtotta be a bizalmatlansági indítványt a kormányfő ellen, miután Julie Bishop külügyminiszter is jelezte a kormányfőnek, hogy elvesztette a kabinet és a párt alsóházi képviselőinek bizalmát. A párt egyre több vezető politikusa döntött úgy, hogy átáll, majd következett az alsóházi képviselők szavazása, ahol Abbott alulmaradt, majd rezzenéstelen arccal, szótlanul elhagyta a termet.

Turnbull a fentiek nyomán kormányt alakíthat, a Sydney Morning Herald szerint fel is forgatja az Abbott-kabinetet. Azt várják tőle, hogy több lesz a nő és a mérsékelt jobboldali a kormányban – Abbott alatt ugyanis egyikben sem bővelkedett az ausztrál kabinet. 

Tony Abbott a brit korona alá tartozó Ausztrália monarchiaként való megőrzésének híve, aki aktív szerepet vállalt a monarchista mozgalomban, amikor a köztársaság-pártiak szavazásra bocsátották volna az államforma kérdését. Turnbull azonban köztársaság-párti, így lehet, hogy az államforma kérdése is újra napirendre kerül a jövőben. Emellett a klímaváltozás tekintetében szkeptikus Abbottal szemben, aki eltörölte a széndioxid-adót, Turnbull a felmelegedés ügyében a mainstream közmeggyőződést követi.

Abbott egyik fő jelszava a megválasztása előtti kampányban az volt, hogy megállítja az illegális bevándorlók csónakjait. Így is tett, elődje, John Howard és az ő nevéhez fűződik a kemény ausztrál bevándorlási politika, amiről azonban egy minapi elemzés a Spectator című brit lapban azt állítja, hogy éppen a legálisan érkező bevándorlók javára van, mivel többek közt csökkenti az idegengyűlöletet.

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Je suis László Petra
2015. szeptember 15. 01:32
Arlet "A Liberális Uralkodói Szuperelit ellen úgysincs esélyetek." Bazdmeg, most jól beleszartál a ventillátorba Senkinek se tűnt fel hogy maga a moszat egyik kiemelt mandineres ügynöke ISMERI BE az illuminati, a cion bülcsei létezését és ördögi terveit??????????????
Morgen
2015. szeptember 14. 18:17
Ördögi manipulációk zajlanak. Már csak ez hiányzott!
zöldalma
2015. szeptember 14. 18:12
Sajnálom, Harperhez(Kanada) hasonlóan kedveltem. De az milyen már , hogy Ausztráliába saját pártja buktatja meg saját miniszterelnökét ciklus közben(korábban a szocik is így tettek. Ez nemzeti sport
Vendéen
2015. szeptember 14. 17:21
Kár, Abbott a kevés, valóban potens nyugati jobbos-konzervatív politikusok egyike volt, nem épp pulóveres stílussal. És nem olyan se sava, se borsa centrumliberális, mint a jobboldalinak mondott európai néppártok, jobboldali pártvezérek, kormányfők többsége. Egy gazdag, távoli ország igazán figyelemre méltó politikusát léptették most le. Reméljük, a monarchia azért marad. S ha Turnbull bukása után így vissza tudott kapaszkodni, akkor még Abbottnak is teremhet babér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!