Pusić: Ha nincs más választás, Horvátország falat épít

2015. október 20. 16:28

Vesna Pusić horvát külügyminiszter kedden zágrábi újságíróknak kijelentette: nem szeretnék megtenni, de lehetséges, hogy Horvátország lezárja a Szerbiával közös határszakaszát. Mindenesetre kiemelte, hogy a jelenlegi terv változatlan: tovább kell szállítani a menekülteket Németországba akár úgy, hogy olyan határátkelőkre viszik a menekülteket, ahol a szlovénok nem várják őket.

2015. október 20. 16:28

Horvátország nem szeretné lezárni határát, de nem lesz más választása, ha azt Szlovénia, Ausztria és Németország is megteszi – mondta Vesna Pusić horvát külügyminiszter kedden újságíróknak Zágrábban. Kijelentette: minden lehetséges, még az is, hogy Horvátország fizikailag lezárja a horvát–szerb határt, de ezt nem szeretné megtenni. A külügyminiszter szerint ez „Európa–ellenes, nem hatékony és nem jó megoldás”. Ezzel csak azt érnénk el, hogy keleti szomszédainknál rengeteg ember ragadna, ez pedig senkinek sem érdeke – hangsúlyozta.

A miniszter úgy véli: a fizikai akadály felállítása „ellentétes hatást vált ki és értelmetlen megközelítés”, amely a magyar határzárral kezdődött és a folyamatos egymásra mutogatással, valamint a felelősség áthárításával azon országok között, amelyek útba esnek Törökországtól Németországig. Szerinte a problémát csak közös hozzáállással lehet megoldani, európai uniós szinten. Ezek az emberek nem akarnak sem Horvátországban, sem Szlovéniában maradni, és megtalálják az utat, hogy eljussanak oda, ahova szeretnének – mondta. Ezért a problémát nem a horvát, a szlovén vagy a magyar határon kell megoldani, hanem görög–török határon – tette hozzá.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mennyire korrekt a horvát hatóságok részéről, hogy olyan helyekre szállítják a migránsokat, amelyekről előtte nem egyeztettek Szlovéniával, és ez valamilyen új terv–e, Pusić azt válaszolta: „a terv mindig ugyanaz, tovább szállítani a menekülteket Törökországból Németországba”.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hirvi
2015. október 21. 00:00
Ha románoknak van egy kis eszük, akkor zárják a szerb határt, villámgyorsan. Persze, eddigi tapasztalatok alapján: nem lesz. És ha nem lesz, akkor az megint nekünk lesz kellemetlen. Ennyi jó szomszéd között.. csoda, hogy még élünk...
kuwiq
2015. október 20. 17:02
Szánalmas banda.
Crüwel
2015. október 20. 16:58
Ezért a problémát nem a horvát, a szlovén vagy a magyar határon kell megoldani, hanem görög–török határon.- Oh micsoda felismerés,(vajon honnan jött?)de főnököd pár napja azért még kussolt erről ,-inkább egy jót fasisztázott... "a terv mindig ugyanaz, tovább szállítani a menekülteket Törökországból Németországba”.Kész,- erre meg már nem lehet mit mondani, Noel béka díjat neki.
frenki
2015. október 20. 16:45
A szél és tenger nemzete kerítést épít? :))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!