Aki gyors megoldást ígér a szír polgárháborúra, az hazudik

2015. október 04. 12:14

Aszad politikai túlélése nem oldja meg azokat a problémákat, amelyek a konfliktus kialakulásához vezettek, hanem épp ellenkezőleg: fenntartja azokat.

2015. október 04. 12:14
Pap Szilárd István

A menekültválsággal párhuzamosan egyre elterjedtebb a vélekedés, miszerint a szíriai polgárháború megoldása nélkül a menekültek helyzete sem kezelhető. Nemes egoizmus, hogy így törődünk a szírek sorsával, hasonló, de földrajzilag távolabbi eseteknél, valószínűleg ritkábban hallanánk, a »problémát a kialakulásánál kell megoldani« maximáját. (Szomáliáról mi a véleményünk?) (…)

Az, hogy ma Szíria egy négy éve tartó véres polgárháború közepén van, nagyrészt a korábbi szír rezsimnek köszönhető. Bassár el-Aszad elnök emberiesség elleni bűnöket követett el, véreskezű gyilkos módjára kezelte a 2011-ben kirobbanó kormányellenes tüntetéseket, még a kémiai fegyverek bevetésétől sem riadt vissza. Egy vezető, aki saját polgárait szarin gázzal gyilkolja, nem kaphat még egy esélyt arra, hogy egy politikai közösséget irányítson. Nyilván a történelem tele van tárgyalásos rendszerváltásokkal, amelyek során gyilkos diktátorok is megtarthatták privilégiumaikat, és az elnyomó rezsim és az elnyomott polgárok igazságtételi és megbékélési bizottságok keretei között próbálták feldolgozni a tragikus múltat. Augusto Pinochet chilei diktátor bukása után is szenátor maradhatott, az igazságtételi és megbékélési bizottságok pedig helyenként hatékonyan járultak hozzá az okozott sebek feldolgozásához. (…)

Ebből a rövid háttérből egyértelműen kirajzolódik, hogy Aszad politikai túlélése nem oldja meg azokat a problémákat, amelyek a konfliktus kialakulásához vezettek, hanem épp ellenkezőleg: fenntartja azokat. Maradnak a be nem ismert, ám bizonyíthatóan elkövetett emberiesség elleni és háborús bűnök, marad a polgárháborúnak megágyazó társadalmi-politikai struktúra is. Azt, hogy Aszad mennyire is szeretne egyébként kiegyezni a fegyveres ellenzékével, jól mutatja, hogy a rezsim segítségére az elmúlt hetekben érkezett orosz légierő egységei szerdán bombázni kezdtek szerte az országban. Ám moszkvai és damaszkuszi állításokkal ellentétben a katonai műveletek nem az Iszlám Államot vették célpontba, hanem a mérsékelt ellenzéki erőket, a legfrissebb információk szerint olyan csoportokat is, akiknek a kiképzését az USA végezte. Az elkövetkező hetekben bizonyára további hasonló akciókra is számíthatunk.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bodor Zoltán
2015. október 05. 11:21
Ismét egy remek írás, amely nélkülözi az ismereteket.
csombor
2015. október 04. 21:52
Talán a cumiról kellene leszokni ennek a csöppségnek és akkor nem szopna be ennyi marhaságot. A T. Kommentelők figyelmét meg arra hívnám fel, hogy felnőtt ember nem vitatkozik debil kétévessel.
kitiltott
2015. október 04. 18:45
egy pár kérdésem van csak ... Hallotatok -e bármiféle szír problémáról az elmúlt 10 évben.. Hány év alatt lett diktátor a Szír elnök? mikor és miért kezdte el a népét sanyargatni? hogy lett volna polgárháború ha valakik nem akarták volna hogy legyen? A polgárháborúhoz katonák kellenek pénz és fegyverek
Morgen
2015. október 04. 17:12
"Bassár el-Aszad elnök emberiesség elleni bűnöket követett el, véreskezű gyilkos módjára kezelte a 2011-ben kirobbanó kormányellenes tüntetéseket, még a kémiai fegyverek bevetésétől sem riadt vissza." Most elő a hideg fejet és a tárgyilagosságot. Csak egy kérdés: Miért robbant ki a polgárháború? Járt-e ott előtte valami jóbarát, vagy ilyesmi? Osztán a többit utána érdemes tárgyalni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!