Biciklihiány miatt ragadt több száz menedékkérő egy orosz városban

2015. november 09. 14:35

Több mint ötszáz menedékkérő rekedt egy orosz városban, Nikelben, ahol a gyalogosforgalom tiltása és a kerékpárok hiánya nehezíti útjukat Norvégia felé. A migránsok általában áttekernek az orosz-norvég határon, majd az átkelő túloldalán eldobják a kerékpárjukat. Most azonban kifogytak a biciklik a boltokból, így problémássá vált a továbbhaladás.

2015. november 09. 14:35

Több mint ötszáz menedékkérő rekedt egy orosz városban, Nikelben, ahol a gyalogosforgalom tiltása és a kerékpárok hiánya nehezíti meg a migránsok útját Norvégiába. A menedékkérők azért választották ezt a közlekedési formát, mert a gyalogos átkelés tiltva van az orosz-norvég határon, azokat a vezetőket pedig, akik megfelelő papírokkal nem rendelkező utasokat szállítanak, súlyos bírsággal büntetik.

Így rengetegszer használnak a menekültek biciklit a környéken, hogy átkeljenek az határon, de most, hogy nincs elég kerékpár, lelassult a menekültek Oroszországon át történő beáramlása Európába. 

„Most több, mint ötszáz szíriai várakozik itt, és továbbra is rengetegen érkeznek” – mondta a Reuters a városban tartózkodó forrása. „A helyi boltok kifogytak a biciklikből, buszok vagy taxik pedig nem viszik el a migránsokat Norvégiába, mert nem rendelkeznek a szükséges papírokkal. Ha mégis szállítanák őket, a hatóság megbírságolják a vezetőket és megfosztják őket az engedélyüktől.”

Az informátor szerint a menedékkérők most hotelekben és kollégiumokban laknak, ahol a hőmérséklet nulla fok körüli. Néhányan közülük megunták a várakozást és a rossz körülményeket, megpróbáltak illegálisan átjutni a határon, nem messze a hivatalos átkelőtől. Őket azonban elfogták és elítélték. 

Az észak-sarkvidéki útvonal egy kerülőút a Földközi-tengeren való átkeléshez képest, mégis sokan választják ezt, hiszen jóval biztonságosabb, mint kis csónakokba ülni. A migránsok általában üzleti vagy tanulmányi vízummal jönnek Oroszországba, majd Moszkván át érkeznek Nikelbe, ahonnan biciklikkel tekernek át Norvégiába. A norvég oldalon pedig halomban állnak a feleslegessé vált kerékpárok.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2015. november 09. 16:18
Át kell küldeni egy ZIL-t a biciklikért.
Csigorin
2015. november 09. 15:27
"megpróbáltak illegálisan átjutni a határon, nem messze a hivatalos átkelőtől. Őket azonban elfogták és elítélték" Ja, hogy lehet normalisnak is lenni. Gondolom az oroszok voltak, nem a norvegok.
Orvosok és mérnökök
2015. november 09. 15:20
Ez mar komedia. Remelem a TASZ/DK/PM/Egyutt/Migration Aid sopredek mar gyujti a kerekparokat a szegeny Szir Menekult™ csorda reszere
Pandaka pygmaea
2015. november 09. 15:20
Egyetlen törvénymódosítással megoldhatnák ezt a problémát. A norvégok pontosítsák v. módosítsák a jelenlegi jogszabályt (jelenleg csak járművel lehet átkelni rajta - és a bicikli is jármű) úgy, hogy kizárólag személygépkocsival v. tömegközlekedési eszközzel lehet átkelni. A buszok és a taxisok így sem visznek át papírok nélkül senkit, ha mégis megtennék, azokat pedig azonnali eljárás keretében sújtsák 10 év börtönnel (megbeszélve az oroszokkal, hogy ez legyen náluk letöltve :D), hogy elejét vegyék a csempészetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!