Horvátország választ

2015. november 08. 09:13

Vasárnap reggel hét órakor megkezdődött a horvátországi parlamenti választás. Az előrejelzések alapján kiélezett csata várható a két nagy párt, a kormányzó szociáldemokraták (SDP) és az ellenzéki, jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) között. Horvátországban először lesz preferenciális listás szavazás.

2015. november 08. 09:13

Megkezdődtek a horvátországi parlamenti választások vasárnap: reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek, ahová valamivel kevesebb mint 3,8 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak. Az előrejelzések szerint teljesen kiegyenlített a két nagy párt, a kormányzó szociáldemokraták (SDP) és az ellenzéki, jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) támogatottsága, valószínűleg a kisebb pártokkal kötendő koalíciós megállapodásokon múlik majd, hogy közülük melyik kerül hatalomra.

A szavazóhelyek 19 óráig lesznek nyitva. A nap folyamán folyamatosan beszámol a részvételi arányról honlapján a horvát választási iroda (DIP). Az exit pollt az urnák zárása, este hét óra után hozzák nyilvánosságra.

A horvát állampolgárok odahaza és külföldön is szavazhatnak. A 151 szábori képviselő közül 140-et az ország 10 választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. Horvátország történelmében először lesz preferenciális listás szavazás, amelyen a választók a politikai pártok mellett, ugyanazon a listán egy jelölt nevét is bekarikázhatják, és ezzel preferencia szerint rangsorolhatják. 

A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék. A nemzeti kisebbségek összesen 8 képviselőt juttathatnak a parlamentbe – a magyarok és az olaszok egy-egy kisebbségi képviselőt választhatnak, a horvátországi szerbek hármat, illetve a három fennmaradó képviselői helyért a többi kisebbség verseng. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg, itt csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.

A horvát alkotmány értelmében a parlamentnek legkevesebb 100 és legfeljebb 160 képviselője lehet. A mandátum négy évre szól. A 2300 jelöltre és 166 listára Horvátországban 6574 helyen adhatják le voksaikat az állampolgárok, külföldön 36 ezren voksolhatnak 114 szavazóhelyiségben. Horvátországon kívül 48 országban lehet az urnákhoz járulni. A választásokat 13 ezer megfigyelő követi. Részeredményeket már 22 órától nyilvánosságra hoz az országos választási iroda.

Frissítés:

Nagyjából fél 11-kor leszavazott a jelenlegi miniszterelnök Zoran Milanovic. A Facebookra feltöltött kép mellé Milanovic azt írta: „Én megtettem a polgári kötelességem, és te?”

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2015. november 08. 14:48
Ezzel az ostoba felvezetéssel indít a libbolsi index:"Orbánék miatt bukhat meg a horvát kormány. Mióta 1918-ban végetért Horvátország uniója a Magyar Királysággal, nem volt akkora hatása Magyarországnak a horvát belpolitikára, mint az utóbbi években. Az előző kormányfőt, Ivo Sanadert többek közt a Mol–INA-ügy rogyasztotta meg, a mostani miniszterelnököt pedig a menekültválság budapesti kezelése miatt válthatják le." Annyira elmeháborodottak lettek, hogy képesek így hazudozni. Nem zavarja őket, hogy valaki elindította a menekülthullámot. A migráció hatására Magyarország helyesen lépett. Horvátország fasiztázott, orbánozott.. És elviseli és másrahárítja rossz politikájának a következményeit. És ekkor van pofájuk arról írni, hogy Orbán okozza a bukásukat (ha buknak). Saját rossz politikájuk vezetett oda, ha buknak.
brise
2015. november 08. 12:03
Minden balos/libsi kormány bukásáért az elszigetelt Orbán Viktor a hibás. Alap.
heep
2015. november 08. 10:54
Na a szerbek már reggel pelenkát vettek. Ha nem ez a mostani idióta nyeri meg a választásokat akkor nekik annyi. Majd gondoskodhatnak 1-2 millió menekültről. Mert egy másik miniszterelnök első lépése lenne lezárni a szerb-horvát határt.
Mindjárt
2015. november 08. 10:47
Meg kéne érteni, hogy a szerbeket és a görögöket is a bosszú motiválja Európa ellen. A szerbek a NATO-ra haragszanak mert katonailag leigázták őket. A görögök meg az EU-ra haragszanak mert gazdaságilag leigázták őket. Ezeket nem érdekli ha Európa elpusztul mert Európa őket leigázta és megalázta. A szerbekkel nem tudok mit kezdeni de a görökökkel ki lehetne egyezni. Ha Merkel elengedné nekik a hitel felét és fizetne kárpótlást akkor a görögök máról-holnapra le tudnák állítani a muzulmán inváziót. Merkel fizessen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!