Kerítést épít az isztriai határszakaszra Szlovénia

2015. december 11. 18:58

A hétvégén kerítés építésébe kezdnek Horvátország és Szlovénia isztriai határszakaszán is. A határzár miatt civilek és közéleti személyiségek is tiltakoznak: az alkotmánybírósághoz is indítványt nyújtottak be és aláírásokat is gyűjtenek a kerítés ellen.

2015. december 11. 18:58

A szlovén hatóságok még a hétvégén kerítés építésébe kezdenek Horvátország és Szlovénia isztriai határszakaszán is, a Dragonja folyó és a Szent Odorik csatorna mentén - közölték a ljubljanai lapok pénteken. A Delo című szlovén napilap szerint a helyi önkormányzatokat megdöbbentette a hír, és elégedetlenségüknek adtak hangot.

Pénteken civil szervezetek és közéleti személyiségek indítványt nyújtottak be az alkotmánybírósághoz, hogy vizsgálja meg, mennyire alkotmányos és mennyire van összhangban az államhatárok védelmével a Horvátországgal közös határon felállított pengés drótkerítés, mert a kezdeményezők szerint a határzár akadályozza a mozgás szabadságát, és tulajdonjogot is sért. 

Aláírásgyűjtés, tüntetés

A délkelet-szlovéniai Kostel járásban néhány nap alatt több mint 3000-en írták alá azt a petíciót, amelyben a kerítés építése ellen tiltakoznak. A Kupa folyó partján épülő technikai akadály a tervek szerint ugyanis több helyen magánterületen és udvaron is keresztülhalad. A lakosság szerint maga a folyó és a terület domborzata is megakadályozza a migránsokat abban, hogy illegálisan átjussanak a határszakaszon.

Csütörtök este több százan tüntettek Ljubljanában a „Békéért és egy másfajta Európáért”, valamint az idegenellenesség és a kerítések ellen.

Korábban a többség támogatta a kerítést

Horvátországgal közös határán már 118 kilométer hosszú kerítést épített Szlovénia. Korábbi közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek 80 százaléka támogatta a határkerítés építését.

Csütörtökön 2078 migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Az országban – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 311 295 illegális bevándorlót regisztráltak. Ausztriába október 20. óta 300 304 migráns távozott Szlovéniából.

Csütörtökön 21 óráig 2076 migráns lépte át a szerb-horvát határt, pénteken 9 óráig újabb 1026 illegális bevándorló érkezett Horvátországba.

A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 489 428 migránst vettek nyilvántartásba.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. január 23. 22:06
Az idióta liberálisék mindenhol eljátsszák ugyanazt. Lehet, hogy ez egy vándor-társulat?
memocrat
2016. január 13. 20:17
Ez vajon kinek a hibája lesz?
bookmark
2015. december 28. 15:22
Gondolom ott ahol nem érkeznek migránsok nem építene a kormány kerítést. Ahova épít ott néha megszakítja valamilyen átjáróbal, kapuval. Vagyis a szabad átjárás noncs veszélybe. Lehet, hogy néhol kényelmetlen. A kérdés az az, hogy mi fontosabb a többség védelme vagy a kisebbség kényelme?
luisbathhelena
2015. december 28. 15:22
Sas Józsi személyesen? Csak azért gondolom, mert humor egy szál sincs benne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!