Kerítés és 150 őr a dán-svéd határon – az ENSZ aggódik

2016. január 04. 07:15

Az ötvenes évek óta nem volt határellenőrzés Dánia és Svédország között, hétfőtől azonban újra csak érvényes igazolvánnyal lehet átlépni a két ország határát. A koppenhágai repülőtér melletti Kastrup állomáson 325 méter hosszú kerítést építettek, hogy így akadályozzák meg az engedély nélküli határátlépést.

2016. január 04. 07:15

Vasárnap éjféltől csak érvényes személyi okmányokkal lehet belépni Svédország területére, a skandináv ország így akarja korlátozni a rá nehezedő migrációs nyomást. A koppenhágai Kastrup vasútállomáson 2015 végére épült meg a kerítés, ami az ellenőrzés nélküli határátlépést hivatott megakadályozni – írja a The Local svéd kiadása. A skandináv országok az ötvenes években szüntették meg a határellenőrzést közös határaikon, hatvan év után ez az első alkalom, hogy csak személyi dokumentumokkal lehet átlépni a határt.

A svéd Sydsvenskan beszámolója szerint 34 ellenőrzőponton 150 biztonsági őr végzi az igazolványok ellenőrzését a 325 méter hosszú kerítés mellett. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) észak-európai szóvivője, Mattias Axelsson aggodalmát fejezte ki a svéd kormány által bevezetett intézkedések miatt: „Sajnos úgy tűnik, hogy azoknak, akik menedéket szeretnének kérni Svédországban, muszáj lesz érvényes személyazonosító okmányokat felmutatniuk. (...) Óriási stressz menekülni, és nem várható el, hogy azok, akik jogosultak a menedékre, rendelkezzenek a megfelelő dokumentumokkal – ez elég lehetetlen.” Több szakszervezet is tiltakozott a svéd intézkedések ellen, mivel az jelentősen megnehezíti az ingázók dolgát.

Svédország azt követően szigorított a menekültügyi feltételein, hogy 2015-ben több mint 150 ezer menedékkérő érkezett az ország területére. Korábban a miniszterelnök-helyettes, Åsa Romson elsírta magát, amikor a kormányfővel bejelentette a menekültügyi szabályok változtatását.

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Josephine Mutzenbacher
2016. február 04. 00:17
Akkor én most egy haboskávét szeretnék,egy zacskó finom teasütit,meg a kedvenc könyveim egyikét. Közben a Spiegel,FAZ,Stern felkészül,nácifasiszta rettegtetés level végtelen,elkészülni,vigyázz,kész,TŰZ!!!!
Josephine Mutzenbacher
2016. február 04. 00:17
Bánkímún a minap megint elsütötte döbbenetes szörnyűlködését,annak apropóján,hogy a Szaúdiak kivégeztek negyvenvalahány síitát,köztük valami főpapot..:) Ez a bánkimun egy ostoba,vén fasz,jobban tenné ha az ensz helyett inkább a katéterét igazgatná. Bár ha jobban belegondolok az ensz pont erre való & ennyit is ér.
Josephine Mutzenbacher
2016. február 04. 00:17
Bizony,már megint az a rohadt sötétség,tisztára birodalomvisszavág bazmeg!..:( Mennyivel jobb lenne tárt karokkal,virágesővel,koszorúval,konfettivel,és lufikkal a kézben befogadni minden nyomorultat,a világ összes pöcegödréből,hiszen itt minden rendben van,annak a húszmillió elkényelmesedett európai munkanélkülinek is jót fog tenni az egészséges verseny,amit ezek a nyomorultak jelentenek,nem kell ide határ,se drótkerítés,se katonaság,adjuk oda nekik mindenünket,a templomokba járhatnának szarni,az óvodákba párt választani,a zenés táncos szórakozóhelyekre meg a frusztrációikat levezetni,hiszen a menekülés akkora stresszel jár,meg kell érteni ha néha néha kiakadnak a fijjúk,ugye... Ami viszont TÉNY,haver,a nertársak örömködésén túl,SEMMIFÉLE MŰKÖDŐKÉPES MEGOLDÁSSAL nem szolgált sem a hazai,nem a NER-ből élő igazdemokrata ellenzék,sem a,pláne nem NER-ből élő európai konzervatív liberális mainstream politika/értelmiség/elit. SEMMIVEL. Van az idealista szarkenegető ostoba bullshit,szeretetről,egyenlőségről,élethez való jogról,meg a többi hazug farizeus faszságról,meg van a hülye sötét középkori pengés drót. Oszt jónapot.
atila68
2016. február 03. 16:07
Nácik. Más magyarázat nem nagyon lehet. Izgalommal várom a Norvég Alap támogatta szervezetek tiltakozását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!