Görögország visszahívja ausztriai nagykövetét

2016. február 25. 22:07

„Ausztria és Görögország baráti kapcsolatának megőrzése” céljából Görögország visszahívja ausztriai nagykövetét – jelentette be a görög külügyminisztérium. A döntés oka, hogy tíz balkáni állam menekültügyi konferenciát tartott szerdán Bécsben, ahova azonban a görögöket nem hívták meg. Közben az országban fokozódik a feszültség, több száz migráns kelt útra gyalog a macedón határ felé, majd kezdett ülősztrájkba az autópályán.

2016. február 25. 22:07

A görög külügyminisztérium nyilatkozata szerint „Ausztria és Görögország baráti kapcsolatának megőrzése” céljából visszahívja Ausztriából a görög nagykövetet.

Tíz balkáni állam képviselőinek részvételével zajlott le szerdán Bécsben a menekültügyi találkozó, melyre azonban Görögországot nem hívták meg, ezt az ország barátságtalan gesztusként értelmezte, ez indokolta a nagykövet visszarendelését.

A határátlépések korlátozását koordináló találkozón való részvétel nagyon fontos lett volna Görögország érdekeinek érvényesítésében. Ausztria, Szerbia és Macedónia a határárátkelés szigorítását fontolgatja, mely aggodalmat kelt a görögökben, hiszen tartanak attól, hogy így országukban rekednének a migránsok. Görögország „nem fog Európa Libanonjává válni” – jelentette ki a görög migrációügy miniszter. Libanon egymillió menekültet fogad be a szomszédos Szíriából. Yannis Mouzalas hozzátette: Görögország nem szándékszik a közel-keleti ország példáját követve „emberi lelkek raktárává válni”.

Több százan kezdtek ülősztrájkba az autópályán

A Reuters adatai szerint Görögországban húszezer migráns rekedt az új korlátozások miatt. A menekültek befogadására alkalmas létesítmények megteltek, az ország befogadóképességének március 6-ára tervezett megnöveléséig stadionokat vesznek igénybe a migránsok elhelyezésére.

Damion Grammaticas, a BBC európai tudósítója szerint a görög gazdasági válság közel sem ért véget. A határok lezárása és a görög hatóságok figyelmeztetései ellenére több száz menekült indult el a macedón határ felé. A rendőrség megpróbálta megállítani a menekülteket, akik erre ülősztrájkba kezdtek az idomeni határátkelőhely felé vezető autópályán.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. március 18. 11:59
Ami Görögországban folyik, azt hívják embercsempészésnek. Amikor a komposok sztrájkoltak, rögtön leállt a migráns-áradat. Megbocsájthatatlan amit műveltek.
zolka50.50
2016. március 07. 22:19
Pontosan ekkora marha voltál pár napja is. Ennyi zagyvaságot összehordani csakis hosszas elbutulás után lehetséges.
zolizolizoltan
2016. február 26. 19:40
No, Merkel kancellár asszony merrefelé fog izmolni, a görögök felé vagy az osztrákok felé? Vajon belátja végre Merkel, hogy izmolással nem lehetséges megteremteni az Európai Egyesült Államokat?
hartnesz
2016. február 26. 19:40
Pont ez az amivel Németország pofátlanul visszaél. De a dublini egyezmény már betarthatatlan mert mindenki a másikra mutogat, hogy ő sem tartotta be. Népvándorlás esetén betarthatatlan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!