Újra erősödik Merkel, de menekültpolitikája még mindig népszerűtlen

2016. március 01. 07:38

A németek 54 százaléka kedveli Angela Merkelt, ez nyolc százalékpontos erősödés. Menekültpolitikájával viszont egyre elégedetlenebbek, derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. Az Orbán-barát bajor kormányfő veszített népszerűségéből.

2016. március 01. 07:38

A németek úgy tűnik, ismét elkezdtek bízni Angela Merkelben: az Infratest Dimap Die Weltben közölt felmérése alapján a német lakosság 54 százaléka „elégedett” vagy „nagyon elégedett” a kancellár munkájával. Merkelnek a február elején elszenvedett nagy, egyszeri mínusz 12 százalékpontos népszerűségvesztését is sikerült valamicskét korrigálnia, a kancellár népszerűsége ugyanis 8 százalékponttal emelkedett most.

A felmérés még a vasárnap esti, Anne Will műsorában való fellépés előtt készült, amelyben számos ponton Orbán Viktor menekültpolitikáját bírálta, de kiállt az unió külső határának védelméért és többek között azt is mondta, hogy a multikulti nem megoldás, a menekültek beilleszkedése nem lehetőség, hanem kötelesség.

Seehofer népszerűsége csökken

A Merkellel a kancellár menekültpolitikája miatt többször is hevesen konfrontálódó, inkább az orbáni nézetekhez közelálló bajor kormányfő népszerűsége viszont 7 százalékponttal esett. A kettejük közti népszerűségbeli különbség azonban továbbra is feltűnően alacsony, 8 százalékpontnyi, mondjuk a 2015. áprilisi adathoz képest, amikor ez 45 százalékpont volt. A Die Welt grafikáján is látszik, hogy az egy évvel ezelőtti népszerűségét még nem sikerült visszadolgoznia a német kancellárnak:

A közvélemény-kutatás során arra is kíváncsiak voltak, vajon hogyan vélekednek a németek a kancellár menekültpolitikájáról. A helyzet az, hogy míg a kancellárt személy szerint elkezdték jobban kedvelni, menekültpolitikája továbbra is növekvő tömegek számára unszimpatikus. Az év elején az azzal „kevésbé”  és az „egyáltalán nem” elégedettek száma 57 százalék volt, február végére ez feljött 59 százalékra.

Uniós megoldást, de hogyan?

A Die Welt elemzése szerint ez azt jelenti, hogy bár a németek kedvelik Merkelt, a menekültpolitikájáról való kritikus gondolkodás lehetőségét fenntartják maguknak.

A felmérés során kíváncsiak voltak arra is, vajon egy közös európai vagy inkább többféle nemzeti megoldás tenne jót a menekültválságnak. A válaszadók 77 százaléka a Merkelék által szorgalmazott egységes uniós útra tette le voksát, és csak 20 százaléka véli helyesnek, ha minden ország maga keresne erre választ. Amikor azt kérdezték, vajon realizálható-e egy uniós megoldás a közeljövőben, a németek már egészen más választ adtak: 32 százalékuk szerint igen, 64 százalékuk szerint viszont nem.

Erősödik Merkel pártja is

Az Infratest Dimap pártpreferenciát is mért. Merkel CDU-ja áll az élen 36 százalékkal (+1),  második a szocdem SPD 23 százalékkal (-1), harmadik a bevándorlásellenes AfD 11 százalékkal (-1), negyedik a Zöldpárt 10 százalékkal, ötödik a Balpárt 9 százalékkal és tuti bejutna a parlamentbe a liberális FDP 6 százalékkal (+1).

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2016. március 30. 22:54
Ha már a tüchig deutsch is ilyen ökör, akkor az iszlámkedvelő albán szamártól mit várjon a jóhiszemű vidéki magyar?
Peter8811
2016. március 09. 16:42
Valószínűsíthető, hogy a két évvel ezelőtti amerikai-Merkel lehallgatási botrány csak megtévesztés volt illetve az volt az amerikaiak által finanszirozott migráns akció nyitánya. Az amerikaiak ezzel akartak bizalmat ébreszteni az európai polgárokban Merkel iránt, hát ez sem sikerült nekik. Nagyobb sikkerük lett volna az amerikaiaknak a Merkel vegyi fegyvert rejteget-tel mint ahogy ez számos országban bejött.
naiva
2016. március 08. 15:44
"A B "megoldás" az lesz, hogy lemészárolják az arabokat ipari megoldásokkal." És közben egymást is mészárolják!
Haka Pc
2016. március 02. 00:00
"Újra erősödik Merkel", ez nekem pont úgy hangzik, mint az "Újra felütötte a fejét az ebola."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!