A britek szerint megbukott az EU csempészellenes tengeri missziója

2016. május 13. 10:21

Az Európai Unió – embercsempészek hajóinak lefoglalását és megsemmisítését célzó – Sophia-művelete nem érte el a célját, állítja jelentésében a brit felsőház EU-bizottsága. A dokumentum szerint a fából készült csónakok megsemmisítése ugyanis arra kényszerítette az embercsempészeket, hogy a még veszélyesebb gumihajókat alkalmazzák – írja a BBC.

2016. május 13. 10:21

Az Európai Unió még 2015-ben indította el azt a missziót, amelyet egy német fregatt által kimentett szomáliai nő gyermeke után neveztek el Sophia-műveletnek. Az EU haditengerészeti missziójának kitűzött célja az volt, hogy megelőzzék a tömeges katasztrófákat, amelyek a menekültek Líbiából Olaszországba való átkelése során történtek. A Sophia-művelet felhatalmazta az Európai Uniós hajókat, hogy megállítsák, átkutassák és elkobozzák azokat a hajókat, amelyeken feltételezhetően embercsempészet folyik – tudósít a BBC.

A brit felsőház (House of Lords) EU-bizottsága szerint azonban az akció ahhoz vezetett, hogy a csempészek átálltak a misszió során megsemmisített facsónakokról a még kevésbé biztonságos gumicsónakokra. A bizottság jelentése arra mutat rá, hogy a csempész-hálózatokat a nyílt tengeren csak korlátozottan lehet feltérképezni, „ezért kis esély van arra, hogy a Sophia-művelet legyőzi az embercsempészet üzleti modelljét” – állítja a jelentés.

A dokumentumban további nehézségeket is megfogalmaznak, például azt, hogy csupán nemzetközi vizeken működhet a misszió, a Líbia fennhatósága alá tartozó vizeken nem. Összességében így a keresési és mentési megbízatását nem tudja teljesíteni a művelet.„Tünetekre és nem okokra válaszol” – áll a BBC által idézett dokumentumban.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. május 16. 09:30
A képen elszánt orvosok, és gépészmérnökök családjaikkal.
Vén Csataló
2016. május 14. 17:28
Egyértelmű, hogy a gumicsónak lobby nyomja a migrációt.
kuwiq
2016. május 14. 04:03
A gumihajókat nem lehet kilyukasztani?
Balango
2016. május 14. 04:02
Még egy rendes kötélvezető sincs az oldalán. Semmi. Egy egyszer használatos úszó koporsó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!