Újabb szigorításokat kezdeményez a kormány a határok védelmére

2016. május 06. 11:39

Szigorítaná a jogi határzárat a kormány: a változtatás biztosítaná, hogy akiket a rendőrök az államhatártól 8 kilométeren belül tartóztatnak fel, és nem bűncselekmény elkövetésével jutottak az országba, tranzitzónába kerüljenek, ahol lehetőségük lesz menedékkérelem benyújtására.

2016. május 06. 11:39

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken sajtótájékoztatón bejelentette: a tárca törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé az országhatár jogi védelmének megerősítése érdekében. Kontrát Károly elmondta: a javaslat célja, hogy egyetlen migráns se tartózkodhasson jogellenesen Magyarország területén.

A változtatás biztosítaná, hogy akiket a rendőrök az államhatártól 8 kilométeren belül tartóztatnak fel, és nem bűncselekmény elkövetésével jutottak az országba, tranzitzónába kerüljenek, ahol lehetőségük lesz menedékkérelem benyújtására. Esetükben gyors döntés születhet – hangsúlyozta az államtitkár. Az előterjesztést – amely az államhatárról, a menedékjogról, valamint a harmadik országbeli polgárok beutazásáról és itt tartózkodásáról szóló törvényeket módosítaná – várhatóan május 17-én kezdi tárgyalni az Országgyűlés.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pontvalakiaki
2016. május 09. 12:57
Párhuzamos témában pont ezzel kapcsolatban nemrég írtam valakinek, így ide másolom. Van neki elmagyarázó előzménye, de azokat nem másolom ide. "Nem olvastam Pintér javaslatát, csak vélelmezem mit akar. Sztem Pintér tervezete azokra vonatkozik akik már átlépték a határt és elkapják őket a 8km-es sávban. Így módosítás nélkül jogilag bent vannak az országban tehát széleskörű hazai, alkotmányos, EU-s és egyéb jogokat kell Mo-nak garantálnia nekük; mint bárki másnak is aki legálisan tartózkodik Mo-on függetlenul attól, hogy bűncslekményt követett el vagy sem. A kiterjesztett tranzit/határ zónáknak pont az a lényege, hogy nincsennek az országban jogilag és ebből kifolyólag nem illetik meg őket olyan jogok mint a "bent" levőket, szóval ugyanúgy lehet kezelni azokat akik a kiterjeszett tranzit zónában vannak (értsd: 8km sáv a határtól) mintha a határmesgyén lennének. Legfontosabb ezek közül a gyorsított eljárásban való kezelhetőség ami rövidebb fellebezési idővel, annak nem halasztó hatályával a kitoloncolás szempontjából, stb. jár."
Haka Pc
2016. május 09. 12:56
Hogy a fenébe lehet bűncselekmény nélkül bejutni az országba titokban? Ha a kerítésen át jön, az bűncselekmény, nem? Ha embercsempészt fizet meg, hogy behozza kocsival, az is bűncselekmény, nem? Nem tiltott határátlépésnek nevezik ezt? Szóval. Ez mikor áll fenn: " változtatás biztosítaná, hogy akiket a rendőrök az államhatártól 8 kilométeren belül tartóztatnak fel, és nem bűncselekmény elkövetésével jutottak az országba, tranzitzónába kerüljenek" ?
SwordFish
2016. május 06. 16:36
Ezt én sem értem. Valami jogászféle magyarázza el nekem! :-/
Haka Pc
2016. május 06. 15:33
Ha a határátkelőn jön, legálisan, akkor már ott beadja a kérelmet. Semmi értelme utána elengedni, elkapni, visszavinni, hogy beadhassa a kérelmet, amit elméletileg már megtett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!