Tiltakozik Szerbia az új magyar migránstörvény ellen

2016. június 14. 14:26

Szerbia nem lesz a migránsok parkolóhelye – közölte Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kedden a hétfőn elfogadott törvényre reagálva, amely szerint azokat a migránsokat, akik szabálysértéssel lépték át a magyar határt és nem jutottak távolabb a határtól mint nyolc kilométer, visszaküldik a hatóságok a kiindulási pontra. A szerb miniszter ezt kitoloncolásként értelmezte és tiltakozását fejezte ki.

2016. június 14. 14:26

Szerbia nem engedi meg, hogy Magyarországról vagy bármely más országból erővel küldjenek vissza migránsokat Szerbia területére, Belgrád pedig magyarázatot fog kérni a magyar hatóságoktól a migránsokról szóló új törvényről, amely szerint a határ nyolc kilométeres körzetében elfogottakat visszaküldhetik a határra – jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kedden.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn jelentette be, hogy azokat a migránsokat, akik nem követtek el bizonyítható bűncselekményt, hanem szabálysértéssel – például már megbontott kerítésszakaszon, kamionba vagy vasúti szerelvénybe bújva – jutottak át a határon Magyarországra, és 8 kilométeren belül feltartóztatják őket a hatóságok, visszakísérik a belépési pontra, ahol menekültügyi kérelmet terjeszthetnek elő. A törvénymódosítás lehetővé teszi az eljárások gyors lefolytatását, kiutasítást pedig nem alkalmaznak az érintettekkel szemben – tette hozzá az államtitkár, aki a legfőbb célként határozta meg, hogy jogellenesen senki ne tartózkodhasson Magyarországon. Mindezt a szerb sajtó viszont úgy értelmezte, hogy a migránsokat Szerbiába fogják visszatoloncolni, és erre a hírre reagált a szociális ügyi miniszter is.

Aleksandar Vulin leszögezte, hogy ilyet egyetlen ország sem kényszeríthet rá a másikra következmények nélkül, és ha Szerbia is hasonlóképpen járna el, akkor a dominóhatás Törökországig terjedne. Felhívta a figyelmet arra, nemzetközi törvények szabályozzák azt, hogy hogyan, milyen indokkal lehet valakit egy másik országba visszaküldeni. Aláhúzta, hogy Szerbia nem lesz a migránsok „parkolóhelye”, azaz olyan terület, ahova vissza lehet mindenkit küldeni, mert valaki úgy döntött. Aleksandar Vulin szerint a hétfőn elfogadott magyar törvény „arra enged következtetni, hogy bármilyen megállapodás, egyezség, párbeszéd vagy a nemzetközi jog betartása nélkül vissza lehet küldeni valakit Szerbia területére, ez pedig számunkra teljes mértékben elfogadhatatlan”. Radoš Đurović, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője szerint ha valóban igaz, hogy Magyarország Szerbiába küldené vissza a határ mentén elfogott migránsokat, azzal a migráció teljes terhét Szerbiára helyezné át.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2016. augusztus 26. 23:52
Goszpogyin Aleksandar Vulin, több dolgok vannak itt megfontolásra ajánlva: Nem kértünk Szerbiától véleményezést a magyar törvényről, Nem kértünk a belügyeink véleményezését, Nem a magyar határnál kell megvédeni a betolakodóktól Szerbia határát, Szerbia határvédelme nem magyar, hanem szerb feladat.
Mutimi
2016. június 19. 18:46
" és ha Szerbia is hasonlóképpen járna el, akkor a dominóhatás Törökországig terjedne. " Gondolkodjanak csak el rajta.
kulalak
2016. június 19. 18:46
"ha Szerbia is hasonlóképpen járna el, akkor a dominóhatás Törökországig terjedne." :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!