„A menekültek ugyanakkora terrorveszélyt jelentenek, mint bárki más”

2016. július 25. 16:27

Nem nagyobb és nem kisebb a terrorveszély a menekültek körében mint a lakosság más csoportjaiban – jelentette ki Ulrike Demmer német helyettes kormányszóvivő a vasárnapi, migránsok által elkövetett reutlingeni és ansbachi támadásokkal kapcsolatban. De Maiziére belügyminiszter hangsúlyozta: az ansbachi robbantás és a reutlingeni támadás elkövetőjét is alapos biztonsági ellenőrzés alá vették érkezésükkor és nem találtak terrorista kapcsolatokra utaló jeleket.

2016. július 25. 16:27

A menekültek körében nem nagyobb és nem kisebb a terrorveszély, mint a lakosság más csoportjaiban – mondta Ulrike Demmer német helyettes kormányszóvivő hétfőn Berlinben az előző napi reutlingeni és ansbachi támadással kapcsolatban. Ulrike Demmer a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy Angela Merkel kancellár és a kormány gyászolja a Reutlingenben meggyilkolt asszonyt és együtt érez a két támadás sebesültjeivel. A kancellár ugyan Brandenburg tartományban lévő nyaralójában tartózkodik, de „állandó szolgálatban van” és folyamatosan tájékoztatják a támadások ügyében indult eljárások fejleményeiről – tette hozzá.

A reutlingeni támadásról Demmer elmondta, hogy nincs szó „állambiztonságot fenyegető bűncselekményről”, vagyis a hatóságok nem terrorcselekményként sorolják be az esetet. Az ansbachi támadás hátteréről még nem lehet tudni részleteket, bár a bajor tartományi belügyminiszter abbéli véleményének adott hangot, hogy tipikus terrorista öngyilkos merényletről van szó.

„Az utóbbi hónapok terrorcselekményeit többnyire nem menekültek követték el”

Arra a kérdésre, hogy a két bűncselekmény miként befolyásolhatja a kormány menekültpolitikájának lakossági megítélését, Ulrike Demmer azt mondta, hogy be kell várni a vizsgálatok részletes eredményeit, és hangsúlyozta: az utóbbi hónapok terrorcselekményeit többnyire nem menekültek követték el, és ez a tény egybevág azokkal az aktuális vizsgálatokkal, amelyek szerint a menekültek nem jelentenek nagyobb vagy kisebb terrorveszélyt, mint a lakosság más csoportjai.

Hasonlóan fogalmazott Thomas de Maiziére szövetségi belügyminiszter is a Berliner Morgenpost című lapban hétfőn ismertetett nyilatkozatában, amelyben hangsúlyozta, hogy nem lenne helyes a menekültek általánosító, kollektív meggyanúsítása. Jelenleg 59 esetben folytatnak nyomozást annak gyanújával, hogy menekülteknek közük lehet „terrorista struktúrákhoz”, holott sok százezres nagyságrendben érkeztek menekültek az országba – mondta a belügyminiszter.

Ellenőrizték a reutlingeni és ansbachi merénylőket, nem voltak terrorista kapcsolataik

De Maiziére hétfőn sajtótájékoztatót is tartott Berlinben, ahol arról beszélt: nem lehet kizárni, hogy az ansbachi robbantás hátterében az iszlamista terrorizmus áll, de azt sem, hogy az elkövető pszichés labilitása vagy a kettő kombinációja. Thomas de Maiziére hangsúlyozta, hogy az ügy feltárásában még csak az első lépéseknél tartanak. Az viszont tudható, hogy az ansbachi robbantás és a reutlingeni támadás elkövetőjét is alapos biztonsági ellenőrzés alá vették, amikor az országba érkeztek, és nem találtak terrorista kapcsolatokra utaló jeleket.

Érthető, hogy sokakat elbizonytalanítanak az utóbbi napok eseményei, de „jogállamunk erős” – mondta a miniszter. Nem kell változtatni a szabadságon alapuló életformán, de „a higgadtság fontos és szükséges erény a mostani hangulatban” – fogalmazott.

A vasárnap késő este történt ansbachi robbantásban a frissített adatok szerint 15-en sebesültek meg, 4-en súlyosan. Az elkövető menedékkérelmét már egy évvel korábban elutasították, mégsem toloncolták ki az országból. A belügyminisztérium nem tudja, hogy ez miért nem történt meg.

 

Fotó: picture alliance / ZB

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tollaskígyó
2016. október 02. 12:27
Van az az utalás amiért én is hülyeségeket beszélnék...
tollaskígyó
2016. október 02. 12:27
Dehogyis! Csak máshova járnak mellényt venni. Nyugat-európai: Armani, Zenja Bevándorló: Al-Bagdadi, Bin Laden :)
brabant89
2016. szeptember 12. 16:42
A nantes-i ediktum visszavonása után menekültek a hugenotta ősei Brandenburgba. Thomas de Maizière nem az NDK-ban született, hanem Bonnban.
brabant89
2016. szeptember 12. 16:42
Ma, fogadunk? Ha vesztesz, itt nyilvánosan ki kell jelentened, hogy "ostiba, előítéletes jobber vagyok, a politikához nem értek, de nagy a pofám". Oké?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!