Baltatávolság

2016. július 22. 07:39

Az egyelőre békés többség nem akar félelemben élni, nem akar se kar-, se baltatávolságot tartani, nem akar azzal a tudattal kilépni reggel az utcára, hogy este már talán nem tér haza.

2016. július 22. 07:39
Őry Mariann
Őry Mariann

„Kevés abszurdabb momentuma volt a migrációs válságnak annál, mint amikor a hét elején egy magát afgánnak mondó pakisztáni fiú baltával támadt egy kínai családra egy bajorországi regionális vonaton. Az ilyen esetekre adott válaszok széles skálán mozognak, amelynek az egyik vége szerint minden migráns potenciális terrorista és erőszaktevő, a másik szerint pedig minden merénylő meg nem értett áldozat. »Aki elvágja a torkodat, az lesz a hírekben az áldozat« – énekelte Ákos már 2002-ben, mit sem sejtve arról, hogy tizennégy évvel később lesznek emberek, akik egy terrorszervezetre felesküdő baltás támadót fognak gyászolni a közösségi médiában, és azon keseregni, mennyi trauma érhette életében. Egyébként egészen biztosan nagyon sok, ahogy azokat is, akik nem baltával támadtak, és nem csak megsebesíteni tudtak négy embert, hanem felrobbantottak mondjuk ötvenet, vagy egész harcoló alakulatokat irányítanak a Közel-Keleten.

Az európai embereket félelem bénítja meg és fosztja meg a józan gondolkodás képességétől. Van, aki a jobboldali populista pártoktól fél, illetve inkább attól, akik rájuk szavaznak és attól, mi történik, ha hatalomra kerülnek, az uszítástól, az ostobaságtól, az ítélkezéstől, a gyűlölettől – egy szóval attól, amik vagyunk vagy amivé lehetünk. Saját magunktól. Meg lehet érteni. Mások pedig »tőlük« félnek, az »idegenektől«. Meg lehet érteni ezt is. Meddig fajulhat, ha végleg két táborra szakadunk? Akármeddig. Az elhallgatás, az öncsalás és örökös magyarázkodás vége egy nagy, kollektív öngyilkosság lenne, és hangsúlyosan csak lenne, ha nem ütközne ellenállásba. Minél később veszi elő Európa újra a józan eszét, minél tovább halogatják a vezetők és véleményformálók a veszély felismerését és a problémák kimondását, annál durvább lesz az ellenállás. Az egyelőre békés többség ugyanis nem akar félelemben élni, nem akar se kar-, se baltatávolságot tartani, nem akar azzal a tudattal kilépni reggel az utcára, hogy este már talán nem tér haza – vagy a szerettei, vagy a barátai, a munkatársai – bárki. A többség, ahogy azt látjuk Franciaországban, egyre dühösebb lesz, és egyre kevésbé hatja meg a kormány magyarázkodása arról, hogy tulajdonképpen ők rengeteg terrortámadást megakadályoznak.”

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2016. július 23. 10:15
Na, milyen különös aktualitást ad az élet ennek az egésznek? Tegnap este egy másik szarzsák SUHANC megöl majd 10 embert - na, sok érzékeny lelkű manipulátor redvás állat (aka "humanista"), hogy tetszik a szép új világ, amit összetákoltatok??
Karbantartó9
2016. július 22. 23:12
Merkel, Hollande, Junker pont olyan ostobák, mint a II. világháború előtt Chamberlain, brit miniszterelnök, aki képtelen volt komolyan venni Hitlert! Jelenleg pontosan, hajszál pontosan ugyanaz történik.
Morgen
2016. július 22. 14:49
"nem akar azzal a tudattal kilépni reggel az utcára, hogy este már talán nem tér haza. " Jobb, ha hozzászokunk! Amíg a rendőr nem tehet rendet, addig nem lesz változás. Most a rendvédelem szétzúzása van soron, teljesen demokratikus eszközökkel. Ha egymást nem védjük meg, minket a kutya sem fog megvédeni., mert a rend őre nem tehet semmit, legfeljebb sajnálhat bennünket.
Ferencke
2016. július 22. 10:02
Dénia leírta a lényeget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!