Ausztria megvétózza a török EU-csatlakozási tárgyalásokat

2016. augusztus 07. 13:46

Sebastian Kurz szerint Törökország nem teljesíti a vízummentesség alapkövetelményeit, és a csatlakozási tárgyalások előfeltételei sem valósultak meg. Az osztrák külügyminiszter arról beszélt, megvétózza, hogy új tárgyalási fejezetet nyissanak Törökországgal.

2016. augusztus 07. 13:46

Törökország Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásainak megvétózását helyezte kilátásba Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Kurier című lap vasárnapi számában. Az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácsa új tárgyalási fejezetek megnyitásáról fog dönteni, azonban én ellene szavazok majd, nyilatkozott Kurz.

Az osztrák külügyminiszter kifejtette: Törökország nem teljesíti a vízummentesség alapkövetelményeit, és a csatlakozási tárgyalások előfeltételei sem valósultak meg. A miniszter szerint az uniónak magának kell megoldania a menekültügyi helyzetet. A helyszínen nyújtott humanitárius segítségre van szükség, és meg kell állítani az illegális bevándorlókat az uniós külső határon. Mint fogalmazott: az embereket Európán kívüli menekültközpontokba kell szállítani. Az osztrák tárcavezető szerint Görögországot és Olaszországot nem lehet magára hagyni a menekültügy okozta kihívással, és nem lehet egyedül Törökországra sem hárítani a feladatot.

Úgy vélte: így Európa zsarolható lenne, a függetlensége kerülne veszélybe. A miniszter kijelentette egyúttal: nem szabad hagyni, hogy a menekültek továbbutazhassanak Közép-Európába. Kurz kiemelte: azon fog dolgozni, hogy Törökországgal közvetlen párbeszéd jöjjön létre. Arról is beszélt: egyeztet török kollégájával, akinek már elmagyarázta, hogy mi miatt távolodik Törökország az uniótól. Problémásnak tartom, ha a menekültügyi egyezmény miatt eltekintenénk a Törökországban történő alapjogsértésektől, jelentette ki Kurz az Österreich című osztrák lap vasárnapi számának. Meglátása szerint önálló uniós menekültügyi politikára és a külső uniós határ védelmére van szükség.

A tárcavezető a lapnak megerősítette az osztrák kormány korábbi álláspontját. Úgy nyilatkozott, hogy egyetért Christian Kern osztrák kancellárral, aki a törökországi uniós csatlakozást fikciónak nevezte. Kern kancellár csütörtökön arról is beszélt, hogy párbeszédet kezdeményezne az Európai Tanácsban a török csatlakozási tárgyalások megszakításáról. Úgy vélte, hogy még évekig vagy évtizedekig lehetetlen lesz Törökország uniós taggá válása. Szándéka szerint a tagfelvételi tárgyalások megszakítása témája lehetne az uniós állam- és kormányfők szeptember 16-án Pozsonyban tartandó tanácskozásának. Erre reagálva Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter a radikális rasszizmus fővárosának nevezte Ausztriát. A miniszter kijelentéseit követően bekérették a bécsi török nagykövetet az osztrák külügyminisztériumba.

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amayyudan2
2016. augusztus 08. 15:26
Újabb Bundesmutti által kidolgozott trükk, ezúttal a fizimiskája alapján Ferengi származású kissrác előadásában, hogy elszívják az FPÖ-s Norbert Hofer-től a szavazatokat, és a bolygó hollandi zsidó Van Der Bellen nyerjen októberben.
vigyor
2016. augusztus 08. 07:42
Már maga az ötlet is agyrém volt, hogy Törökországot fel kéne venni az EU-ba. Már ezelőtt 10 évvel is olyan bődületes marhaság volt, ami számomra teljesen érthetetlen, és azóta sem sikerült ezt az ökörséget megmagyarázniuk. És most nem arról van szó, hogy akkoriban bármi jel utalt arra, hogy merre indul Törökország az iszlamizáció vagy a konzum muszlim úton. Egyszerűen nem kell nevetségessé tenni az uniót. Szoros szövetséget ki lehet(ett volna) alakítani, de állandó tagságot nem.
egysegelem
2016. augusztus 08. 00:13
Torokorszag nem lehet az EU tagja, nem az osztrak kulugynek kellene harcolni a torokokkel, hanem azok a hibasak, akik barmifele targyalasi csatlakozast meg vizummentesseget akarcsak belengettek a torokoknek. Az egesz EUnak egyuttesen deklaralni _kell_, hogy Torokorszag semmifele idotavban nem lehet az EU tagja.
Szúnyog
2016. augusztus 07. 20:17
A mandin még nem olvastam, hogy azt üzente a twitteren Erdogan főtanácsadója az osztrák kancellárnak: ”Baszódj meg, hitetlen! Az EU napja már leáldozóban van, s a NATO pedig semmit nem ér Törökország nélkül.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!