Iszlám teológus: Elfogadhatatlan az állítás, hogy a szélsőségesek nem muszlimok

2016. augusztus 03. 10:03

Importált imámokkal az iszlám legkonzervatívabb értelmezését prédikálják a mecseteikben a legnagyobb németországi muszlim egyesületek, állítja Abdel-Hakim Ourghi muszlim teológus, aki szerint elfogadhatatlan azt állítani, hogy az iszlámnak nincs köze a szélsőségesekhez.

2016. augusztus 03. 10:03

„Elfogadhatatlan azt állítani, hogy az iszlámnak nincs köze a szélsőségesekhez, vagy hogy a szélsőségesek nem muszlimok” – mondta a Deutschlandfunknak adott interjújában Abdel-Hakim Ourghi muszlim teológus, a németországi freiburgi főiskola munkatársa. A Korán-kutató szerint az iszlám jelenleg értelmezési és egzisztenciális válságban van: „Az iszlamisták és az Iszlám Állam követői is mecsetekben imádkoznak, a Koránra és a próféta hagyományára hivatkozva, magukat muszlimnak mondva legitimálják az erőszakot.”

Abdel-Hakim Ourghi szerint Németországban sem rózsás a helyzet: az iszlám különböző németországi egyesületei ugyanis igencsak távol állnak egy felvilágosult, humanista iszlámtól. „Tudjuk, hogy ezen szervezetek közösségeiben, mint mondjuk a Ditib mecseteiben, egyes városokban radikalizálódnak a hívek” – mondta az iszlámkutató.

A Ditib az egyik legnagyobb németországi muszlim szervezet, amelyet gyakran ér a vád, hogy Erdoğan kormánya nem csupán pénzeli, de az ideológiáját is terjeszti rajta keresztül a hívőknek. „A Ditib, a Muszlimok Központi Tanácsa és az ehhez hasonló szervezetek származási országaik érdekeit képviselik, és nem lojálisak Németországhoz” – fogalmaz Abdel-Hakim Ourghi. Úgy látja, örömteli, hogy a keresztény egyházak párbeszédet keresnek az iszlámmal, ám náluk rossz helyen kopogtatnak.

Az iszlámkutató szerint ezek a szervezetek „importált imámokon” keresztül az iszlám egyik legkonzervatívabb értelmezését prédikálják mecseteikben. Szerinte nekik köszönhető az is, hogy az elmúlt héten másod-harmadgenerációs törökök mentek utcára, hogy tömegtüntetésen adják a világ tudtára Erdoğan melletti szimpátiájukat.

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2016. szeptember 12. 16:41
És ez téged miért zavar? Te is szélsőjobbos vagy, azért? Most mit kellett volna a német sajtónak csinálnia a müncheni tömeggyilkos kapcsán? Elhallgatni, hogy Breivik volt az egyik példaképe és azt hazudni, hogy dzsihádista merényletet követett el? Ha esetleg nem tűnt fel, sem a würzburgi baltás, sem az ansbachi robbantó esetén nem emlegetett a sajtó szélsőjobboldali szimpátiát? Nem lehet, hogy a német sajtó alapvetően korrektül számol be a terrorakciókról?
brabant89
2016. szeptember 12. 16:41
A Mandiner szerkesztői is liberálisok. Azért tűrik a sok szélsőséges hozzászólást.
brabant89
2016. szeptember 12. 16:41
A valóságértelmezés nem megy összeesküvés-elméletek nélkül?
brabant89
2016. szeptember 12. 16:41
Igen. A katolikusok, akik pedig háborúztak sokat, minden misén imadkoztak és ma is imádkoznak a békéért. Közben meg Európában szinte folyamatosak voltak a háborúk. Igazad van, nem kell mindig komolyan venni, az egyes vallások mit mondanak, mi áll a szent könyvükben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!