Merkel: Nem szabad megengednünk, hogy elrabolják életformánkat

2016. augusztus 18. 20:59

A közelmúltban történt terrortámadások miatt átfogó közbiztonság-erősítő csomaggal áll elő a jobboldali CDU/CSU pártszövetség – jelentette ki Angela Merkel egy csütörtöki interjúban. A német kancellár továbbá így fogalmazott: nem szabad megengednünk, hogy elrabolják életformánkat, ezért az államnak kell lépnie.

2016. augusztus 18. 20:59

A franciaországi és németországi támadások miatt átfogó közbiztonság-erősítő csomaggal jelentkezik a német jobboldali CDU/CSU pártszövetség – mondta Angela Merkel német kancellár, a CDU elnöke egy csütörtöki interjúban. 

A politikus a CDU honlapján közölt videointerjúban kiemelte: a nizzai terrormerénylet, a müncheni vérengzés és a würzburgi, illetve ansbachi terrortámadás után érthető, hogy az emberek aggódnak és nagyon fontosnak tarják a biztonságot, de nem lenne helyes, ha az iszlamista terrorizmusra az életvitelük megváltoztatásával reagálnának. „Nem szabad megengednünk, hogy elrabolják életformánkat”, ezért az államnak kell lépnie – mondta Angela Merkel. 

Merkel: Mindent megteszünk a biztonságért, ami csak emberileg lehetséges

A támadások, merényletek tanulságai alapján egyebek mellett erősíteni kell a közterületi rendőri jelenlétet, ki kell terjeszteni a kamerás térfigyelő rendszereket, és gondoskodni kell arról is, hogy a biztonsági szervek lépést tartsanak a közösségi média fejlődésével – mondta a kancellár. A következő napokban Thomas de Maiziere CDU-s szövetségi belügyminiszter és a CDU/CSU pártszövetség tartományi belügyminisztereinek javaslatai alapján átfogó közbiztonság-erősítő csomaggal állnak elő – tette hozzá. „Mindent megteszünk a biztonságért, ami csak emberileg lehetséges” – húzta alá Angela Merkel. 

Arra a kérdésre, hogy mit tud mondani a menekültek társadalmi beilleszkedésének kilátásairól érdeklődő párttagoknak, elmondta: az emberek elvárják, hogy a védelemre nem szoruló menedékkérők ügyük elbírálása után távozzanak az országból, és azt is elvárják, hogy a Németországban maradó menekültek beilleszkedjenek. A kormány „nagyon intenzíven” dolgozik azon, hogy a jogosulatlan kérelmezők elhagyják az országot, a védelemre szoruló embereknek pedig sok segítséget nyújt, például nyelvi és integrációs kurzusokkal, de el is várja tőlük, hogy megtanulják a nyelvet, betartsák a törvényeket és elkötelezzék magukat a német értékrend mellett – jelentette ki. 

„Köln tanulsága”

A beilleszkedésre nem hajlandó emberekkel szembeni fellépésre az utóbbi hónapokban „szankciók egész katalógusa” készült, amely a többi között a kiutasítás szabályainak szigorítását tartalmazza – mondta a kancellár. A szilveszterkor többnyire észak-afrikai férfiak által nők ellen tömegesen elkövetett szexuális zaklatásokra utalva hangsúlyozta: „Köln tanulsága”, hogy a korábbinál sokkal könnyebben ki lehet toloncolni a bűnelkövetővé váló külföldieket. „Elvárjuk az emberektől, hogy tartsák be a törvényeket, különben távozniuk kell” – mondta Angela Merkel. 

Az ügy másik oldala a küzdelem a menekülésre kényszerítő okok megszüntetéséért – tette hozzá, kiemelve, hogy ebben fontos szerepe van az EU-Törökország megállapodásnak. Arra kell törekedni, hogy a menekültek a hazájukhoz minél közelebb találjanak emberhez méltó életlehetőséget. Nincs más megoldás, ha Németország csökkenteni akarja az érkezők számát, és figyelembe veszi, hogy a menekültek a „kulturális szülőföldjük” közelében gyakran sokkal jobban tudnak élni, mint attól több ezer kilométeres távolságra – mondta a német kancellár.

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2016. augusztus 19. 16:01
Késő bánat, most már utánam a vízözön! Akivel együtt háltam sajnos tegnap óta nem köszön... Nem adom már nekik majd házakat, Mit bánom én ha az ég is rám szakad! Csak menjetek oda -honnan jöttetek... Nem hullajtok én értetek könnyeket! Vagy ha nem , hát akkor mondd mi van?
atila68
2016. augusztus 19. 15:34
Angela DDR Merkel, alias Honecker bosszúja, aggódón felköpött, majd büszkén aláállt.
Hora
2016. augusztus 19. 11:35
Merkelica. Mondják masszívan iszik a nő, és drogozik is-komolyan veszi még bárki is? A naivak.
kiss.istvan770
2016. augusztus 19. 11:23
„„Elvárjuk az emberektől, hogy tartsák be a törvényeket, különben távozniuk kell” – mondta Angela Merkel. „ Ezt a stílust nem szoktam megengedni magamnak, de erre nincs más: Szarból nem lehet várat építeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!