Százszámra követtek el visszaéléseket menekültek ellen a naurui táborban

2016. augusztus 10. 16:33

Több száz esetben követtek el visszaéléseket az Ausztrália által Nauru szigetén működtetett menekülttábor lakói ellen. A létesítményben uralkodó állapotokat rendszeresen bírálják emberi jogi szervezetek, derült ki a The Guardian ausztrál kiadásához eljutott kiszivárgott információkból.

2016. augusztus 10. 16:33

A The Guardian ausztrál kiadásának birtokába több mint kétezer olyan jelentés került, amelyek a csendes-óceáni Naurun tartózkodó migránsok, köztük gyerekek elleni támadásokról, szexuális visszaélésekről és lelki bántalmazásokról szólnak.

A lap szerint ezek a dokumentumok a mintegy 500 embert elszállásoló naurui befogadóközpont személyzetének feljegyzései, amelyek 2013 augusztusa és 2015 októbere között készültek. Az újság idéz többek között egy olyan esetet, amikor az őrök halálosan megfenyegettek egy fiút, illetve egy fiatal nőnek csak szexuális szívességek nyújtásáért cserébe engedélyezték a zuhanyozást. A bevándorlók súlyos lelki terror alatt vannak: egy nő például megpróbálta felakasztani magát, egy lány pedig összevarrta a saját száját, sorolta a napilap. Egy kislány azt írta 2014-ben az iskolai füzetébe, hogy belefáradt ebbe és meg akar halni. A The Guardian Australia felhívta a figyelmet arra: a jelentésekben szereplő áldozatok több mint fele gyerek.

Ausztráliát a menedékkérőkkel szembeni nagyon kemény politikája miatt rendszeresen bírálják emberi jogi szervezetek. Az ausztrál haditengerészet ugyanis rendszeresen visszafordítja az illegális bevándorlókat szállító hajókat. Azokat a migránsokat pedig, akiknek sikerül elérniük Ausztrália partjait, a hatóságok a Pápua Új-Guineában lévő manusi, a naurui vagy az indiai-óceáni Karácsony-szigeteken működő táborokban helyezik el menedékkérelmük elbírálásának idejére. Ausztrália azonban még akkor sem engedi a területén történő letelepedést, ha a hatóságok jogosnak találják a bevándorlók menedékjog iránti kérelmét. Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök kijelentette, hogy ki fogják vizsgálni ezeket a dokumentumokat. A kormány azonban leszögezte, hogy továbbra sem hajlandó változtatni a bevándorlással kapcsolatos politikáján.

A múlt héten az Amnesty International és a Human Rights Watch emberi jogi szervezetek azzal vádolták meg Ausztráliát, hogy szándékosan nem foglalkozik érdemben a migránsokkal szembeni visszaélésekkel, eltántorítva ezzel a menedékkérőket attól, hogy az országba jöjjenek. A naurui és manusi táborban élők nagy része Afganisztánból, Szudánból, Pakisztánból, Szomáliából, Szíriából és Mianmarból menekült el.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!