Török külügyminiszter: Európa megalázza Törökországot

2016. augusztus 15. 13:02

A török külügyminiszter szerint az EU csak megalázza Törökországot, miközben az őszi egyezmény szerint mind a hárommilliárd euró, mind a vízummentesség járna az országnak. Szerinte az nem állapot, hogy ők betartják a vállalt feltételeket, de az EU nem. Mevlüt Çavuşoğlu kiemelte: a törököket „traumatizálta” a júliusi katonai hatalomátvételi kísérlet.

2016. augusztus 15. 13:02

Az Európai Unió megalázza Törökországot és ellenségesen viselkedik vele, pedig segítenie kellene a puccskísérlet megrázkódtatásától szenvedő török népet – mondta a török külügyminiszter egy hétfői német lapinterjúban, amelyben ismét kilátásba helyezte a menekültválság közös kezeléséről között megállapodás felmondását. Mevlüt Çavuşoğlu a Bild című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy nemigen volt még tagjelölt, amely annyira komoly erőfeszítéseket tett az uniós tagság megszerzéséért, mint Törökország, de az EU „egyes részei kizárólag fenyegetnek, sértegetnek, és totális blokád alá vesznek minket”.

A „Törökország-ellenességet” mutatja a menekültválság kezeléséről szóló megállapodás is, amelynek értelmében októberben meg kell adni a török állampolgároknak az uniós vízummentességet, „de amikor felhívom a figyelmet az érvényes szerződésekre, hirtelen mindenki ingerülten reagál” – mondta a török diplomácia vezetője. „Az nem lehet, hogy mi mindent megteszünk, ami jó az EU-nak, és semmit sem kapunk cserébe” – tette hozzá.

Çavuşoğlu: Jár a hárommiliárd euró és a vízummentesség

Arra a kérdésre, hogy ismét menekültek százezrei érkeznek-e Törökországból az EU-ba, ha októbertől nincs vízummentesség, kiemelte, hogy nem akar a „legrosszabb eshetőségről” beszélni. A megbeszélések az EU-val ugyan folytatódnak, de „az világos, hogy vagy érvényesítjük az összes szerződést, vagy mind félretesszük őket” – mondta Mevlüt Çavuşoğlu.

Elmondta: Ankarában csalódottsággal tapasztalják, hogy bírálják őket azért, mert követelik azt a hárommilliárd eurós támogatást, amelyről megegyeztek az EU-val. Ez a pénz „nem nekünk jár, hanem a menekülteknek”, ellátásukra Törökország már 25 milliárd dollárt költött, és több terhet vállalt, mint bármely más ország, az EU-tól viszont mindig csak azt hallani, hogy „mi vagyunk a főnökök”. „Ez így nem fog menni, ez a mentalitás helytelen” – jelentette ki a török külügyminiszter.

A többi között kifogásolta, hogy „Európában úgy tesznek, mintha már be is vezettük volna a halálbüntetést”, és nem értik meg, hogy a török népet „traumatizálta” a júliusi katonai hatalomátvételi kísérlet. Az európaiak ezt nem értik meg, és „megaláznak minket, ahelyett, hogy segítenének” – mondta Mevlüt Çavuşoğlu.

Borulhat a nehezen létrejött megállapodás

Az EU-Törökország megállapodás szerint vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe, a tehermegosztás jegyében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

A megállapodás a többi között arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, de Ankara nem teljesítette az EU 72 feltételének mindegyikét. Az Európai Bizottság augusztus 12-én frissített kimutatása szerint a megállapodás életbe lépése óta Görögországból Törökországba 468 embert szállítottak vissza, és uniós tagországok összesen 897 szíriai menekültet vettek át Törökországtól.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
császár
2016. augusztus 15. 21:31
A szír menekülthullám és az isis létrehozásában a törökök szerepe nyilvánvaló. Illene a ezért felelősséget vállalni különösen, hogy az ISIsel együtt rést vettek a megtámadott szír állam kifosztásában. azt, hogy ezek után sikerül Európával abűnöst eljátszatni és megzsarolni nem sikerülhetne alkalmatlan é végtlenül buta európai partnerek nélkül
Hjanos
2016. augusztus 15. 17:47
Európa megalázza Törökországot? Az nem lehet, mert itt mindenki arról ugat, hogy Merkel miatt "behódolunk" Törökországnak...
matykox
2016. augusztus 15. 16:52
Jól el van szúrva ez az egész! Hülye Merkel! Kellet ennek a némbernek bekapnia erdogánét, meg lehet nézni hova jutottunk az egésszel! Ahol erő kell, ott gyengeséget mutat, ahol meg gyengének kellene lenni, ott izmoskodik, barom Junckerrel és hasonszőrűjeivel együtt!
Laibach
2016. augusztus 15. 14:49
Kell egy erős határzár Görögországnál, megtiltani az Eu-ból Törökországba történő személyes készpénzátutalást - nyugat európai törökök miatt - és szép lassan meg is érkeznek oda ahonnan Atatürk kivakarta őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!