Török tisztogatások: Washingtont zsarolja a török miniszter

2016. augusztus 09. 10:58

A török igazságügyminiszter, Bekir Bozdağ a diplomáciai kapcsolatok megromlásával fenyegeti az Egyesült Államokat, ha nem adják ki Fethullah Gülen hitszónokot a törököknek. Eközben már 26 ezernél jár a puccskísérlet után letartóztatottak száma Törökországban, az őrizetbe vétel idejét pedig 4 napról 30 napra hosszabbították meg.

2016. augusztus 09. 10:58

Több mint 26 ezer gyanúsítottat vettek őrizetbe eddig a török hatóságok a július 15-ei katonai puccskísérlet miatt – mondta Bekir Bozdağ igazságügyi miniszter kedden Ankarában az Anadolu állami hírügynökségnek adott interjújában.

Legutóbb július 29-én Efkan Ala belügyminiszter még 18 ezer őrizetbe vett emberről számolt be. A 26 ezer emberből Bekir Bozdağ tájékoztatása szerint 16 ezernek az előzetes letartóztatását is elrendelte az igazságszolgáltatás. A hatalomátvételi kísérletet követően bevezetett három hónapos rendkívüli állapot egyik rendelete értelmében a rendőrség a gyanúsítottakat legfeljebb harminc napig tarthatja őrizetben a korábbi négy nap helyett.

A török igazságügyi miniszter arra figyelmeztette Washingtont a puccskísérlet kitervelésével vádolt, önkéntes amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatásával kapcsolatban, hogy ne áldozza fel a kétoldalú kapcsolatát Ankarával egy "terrorista" miatt. Hangsúlyozta: erős Amerika-ellenes hangulat uralkodik a török lakosság körében a két NATO-szövetséges ország közötti vita okán. „Az Egyesült Államoknak Törökország vagy Gülen barátsága a fontos?” – tette fel a kérdést Bekir Bozdağ

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. augusztus 09. 16:36
Csak aztán nehogy a CIA szervezzen puccsot Törökországban, mert az sikerülni is fog!
polnemkor
2016. augusztus 09. 15:41
Nocsak: https://conservativedailypost.com/breaking-julian-assange-just-delivered-the-next-batch-of-emails-shes-toast/
briganti
2016. augusztus 09. 12:49
Esetleges török embargó? Vagy demokráciaimport? Vagy a haditámaszpont így is, úgy is kell...Ha nem a törökök nyilatkoznának így, mekkora rendre utasítás lenne egyből...
Gregorius
2016. augusztus 09. 11:29
Már az elején megmondták az amcsik, hogy komoly, megalapozott bizonyítékok bemutatása esetén kiadják Gülent. Ilyet úgy látszik a törökök nem tudtak átadni, marad az intenzív szájtépés...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!