Érvénytelen népszavazásért kampányolnak civilek

2016. szeptember 14. 13:28

Huszonkét civil szervezet, köztük a TASZ, az Eötvös Károly Intézet, a Krétakör, a Helsinki Bizottság vagy a Migration Aid kampányt indít az október 2-ai népszavazás érvénytelenítése érdekében.

2016. szeptember 14. 13:28

„Vannak közöttünk, akik érvénytelenül fognak szavazni, míg mások bojkottálják a menekültellenes kényszernépszavazást. A célunk mégis közös: érvénytelenítsük ezt a népszavazást” – fogalmaz közleményében a TASZ. A jogvédő szervezet álláspontja szerint a népszavazásra bocsátott kérdés nem viszi előre a közös ügyeinket, és nem kínál választ sem a menekültek helyzetére, sem az Európai Unió jövőjére.

Emellett álláspontjuk szerint a népszavazásra bocsátott kérdés értelmetlen: az EU-ban nem született olyan döntés és nem is tárgyalnak arról, hogy kötelező betelepítési kvótát írjanak elő; a referendum kérdésére adott válasznak ráadásul nincs konkrét jogi következménye. A népszavazás és az azt kísérő kampány célja a menekültekkel szembeni gyűlöletkeltés, vélik. Szerintük október 2-a igazi kérdése, hogy képes lesz-e valaha ez az ország humánus közösséggé válni, olvasható a közleményben.

A nyilatkozatot a következő szervezetek írták alá:

Artemisszió Alapítvány, Eleven Emlékmű, Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, Független Előadó-művészeti Szövetség, Gyerekesély Közhasznú Egyesület, Hálózat a Tanszabadságért, Hívatlanul Hálózat, Humán Platform Egyesület, Krétakör Alapítvány, Közélet Iskolája, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Magyarországi Európa Társaság, Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, Migration Aid, MigSzol, Oktatói Hálózat, Oltalom Karitatív Egyesület, Opera Közhasznú Kulturális Egyesület, Segítsünk együtt!, Szépírók Társasága, Társaság a Szabadságjogokért.

(MTI)

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sersem4
2016. szeptember 30. 01:24
Közös ügyeink? Veletek, meg a migráns haverjaitokkal, a Sorossal, az Európából Közel-Keletet csinálni akarókkal? Nekünk nincsenek közös ügyeink ezekkel a társaságokkal, nekik van egy közös ügyük, egy céljuk, a mi megsemmisítésünk a beözönlő vadak segítségével, amiben mi meg érthetően nem akarunk partnerek lenni. A mostani kormány is csak addig maradhat a helyén, ameddig ezt a politikát folytatja, amint elkezd "európai", meg humánus/liberális bolsi szart nyomni, el is lesz zavarva villámgyorsan!
koronaszepe
2016. szeptember 29. 13:36
Lövethetnétek is...
finekom
2016. szeptember 20. 19:53
"Szeretném mindenki figyelmét felhívni a következőre: Ha a választás ne adja Isten érvénytelen lesz, akkor biztos vagyok benne, hogy előkerülnek a választási térképek, és ahol a nemek aránya volt túlsúlyban vagy nagyon nem mentek el az emberek szavazni, ott, azokban a körzetekben épülni fog egy-egy befogadóállomás! Nem mentél el szavazni? Akkor semmi kifogásod ellene! Légy boldog a migránsokkal! Így jártál. Erre is gondoljon az aki otthon marad!" Ez egyáltalán nem vicces, ez egy kicsinyes alattomos bosszú. Néhány példa arra, hogy ez milyen groteszk ötlet, ami csak fidesz-fejekben születhet meg: Például ha van egy népszavazás, hogy szélerőművek vagy atomerőművek, és a fidesznek a szélerőművek kedvez, akkor ahol sokan az atomerőműre szavaznak, oda kell telepíteni az atomhulladék-temetőt. Nem ám oda, ahol mondjuk a talaj geológiai tulajdonságai a legmegfelelőbbek, á nem, hadd kapjon egy kis besugárzást, aki rosszul szavaz. Vagy mondjuk aki a vizitdíj mellett szavazott, az fizessen továbbra is vizitdíjat. Ha esetleg arra kerülne a sor, a betelepítésre is vannak megfelelőbb és kevésbé megfelelő helyek. De nem ám a legmegfelelőbb helyre kell telepíteni őket, hanem oda, ahol sokan rosszul szavaztak. Kicsinyes, alattomos bosszú, jellemző Orbánra. Már a fideszes polgármesterek között elterjedt a szóbeszéd, hogy ott lesznek (ha lesznek) migránstelepek, ahol kevesen szavaznak nemmel. Na vajon kik terjesztették el, na kik? A megfelelési kényszer kialakításához bőven elég a "szóbeszéd". Például, amikor valamihez aláírásokat kellett gyűjteni (a fidesz álláspontjának támogatására) Orbán az egyes polgármestereket aszerint értékelte, hogy mennyi aláírás gyűlt össze. Vagy ejnye-bejnyét kaptak azok a polgármesterek, akik nem állítottak ki elég gágogó közmunkást Bajnai fogadására. És ez persze tovább gyűrűzik és választási csalásokhoz vezet. Ugyanis a megfélemlített fideszes polgármester a tőle függő embereket (kis falvakban nagyon sok ilyen lehet, például közmunkások, tanárok, hivatalnokok stb.) megfenyegeti nyíltan vagy burkoltan, hogy otthon ne merjenek maradni. Elég megkérdeznie, hogy "ugye eljössz szavazni?" a közmunkás pedig rohan szavazni, mert jövőre is szeretne közmunkát kapni. Hát így működik a maffiaállam, a diktatúra, és aki nemmel szavaz, ezt a bandát támogatja.
Dénia
2016. szeptember 20. 01:08
"Szerintük október 2-a igazi kérdése, hogy képes lesz-e valaha ez az ország humánus közösséggé válni, olvasható a közleményben." Szerintem mi sem bizonyítja jobban, hogy humánus ország vagyunk, mint hogy megtűrünk titeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!