Melegházasság: üzent Washingtonnak az alabamai főbíró, felfüggesztették

2016. szeptember 30. 21:53

Felfüggesztették Alabama amerikai állam legfőbb bíróját, mert elrendelte a bírói karnak, hogy ne tartsák tiszteletben a szövetségi legfelső bíróság döntését a melegházasság engedélyezéséről. Roy Moore-t az igazságszolgáltatási etika megsértése miatt függesztették fel, egészen megbízatása lejártáig, 2018-ig.

2016. szeptember 30. 21:53

Felfüggesztették Alabama amerikai állam legfőbb bíróját, mert elrendelte a bírói karnak, hogy ne tartsa tiszteletben a szövetségi legfelső bíróság döntését a melegházasság engedélyezéséről.

A déli állam főbíróját, Roy Moore-t az igazságszolgáltatási etika megsértése miatt függesztették fel, egészen megbízatása lejártáig. Moore bíró ugyanis elrendelte a bírói kar valamennyi tagjának, hogy ne tartsa tiszteletben a szövetségi legfelső bíróság döntését, amely jogszerűnek minősítette az azonos neműek házasságát. A szövetségi legfelső bíróság az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be, döntései kötelező érvényűek valamennyi államban. Alabamában 2018-ban lesz a következő főbíróválasztás, Roy Moore addig nem kap fizetést, és utána nem pályázhat meg egyetlen bírói állást sem. Az alabamai legfelső bíróságnak pedig meg kell fizetnie a Moore ellen indított per költségeit. A bíró azonban fellebbezhet a döntés ellen.

A szövetségi Legfelső Bíróság 2015-ben hozta meg sarkalatos döntését, miszerint az azonos neműek is házasságot köthetnek. Egy évvel később, 2016-ban Alabama olyan törvényt fogadott el, mely szerint csak heteroszexuális pároknak van joguk frigyre lépni. Roy Moore ekkor rendelte el, hogy a bírók az állam törvényeit vegyék figyelembe, és a szövetségi Legfelső Bíróság döntése ellenére se engedélyezzék a homoszexuális párok házasságkötését.

A felfüggesztett főbírónak ez a második nagy nyilvános konfliktusa, és másodszor állítják félre. Először 2003-ban mozdították el hivatalából, mert visszautasította, hogy egy szövetségi bíróság döntésének megfelelően elszállíttassa a bírósági épületben elhelyezett Tízparancsolat-szobrot. 2012-ben azonban az alabamaiak ismét megválasztották őt főbírónak.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2016. október 01. 17:42
Na ennyit a lelkiismereti szabadságról, a szólásszabadságról, stb. Embereket üldöznek meggyőződésük miatt. Nácizmus pepitában....
Andre1bp
2016. október 01. 12:26
Ez itt nem az ISIS.
tango47
2016. október 01. 11:25
Nem ott papolnak, szinte folyamatosan, a bírói függetlenség fontosságáról? Ezek szerint vannak kevésbé független bgírók is, akiket fel lehet függeszteni? Bort iszik, vizet prédikál.
gabor7th
2016. október 01. 08:32
Na de mit fognak szolni a melegházassághoz a muszlimok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!