Iszlamista fészek lett Stájerország

2016. október 15. 13:33

Bosnyák és csecsen származású szélsőséges szalafista muszlimok élnek az ausztriai Stájerországban és székhelyén, Grazban a rendvédelmi szervek szerint. Az Ausztriába visszatérő vagy onnan elindulni szándékozó, mintegy 290 szélsőséges iszlám harcos miatt fokozott terrorveszély van az országban.

2016. október 15. 13:33

Stájerország és székhelye, Graz a szélsőségesek egyik fő központja – jelentette ki az osztrák közszolgálati médiának (ORF) a tartományi rendőrség vezetője.

Josef Klamminger azt mondta: a tartományban túlnyomórészt bosnyák és csecsen származású (az iszlám vallás egyik szélsőséges ágaként ismert) szalafisták élnek. „Éberek vagyunk és felkészülünk” – mondta Klamminger pénteken sugárzott nyilatkozatában. A stájerországi rendőrségi vezető közölte: a tizenhatból nyolc grazi mecsetet figyelnek, minden felmerülő ügyet megvizsgálnak. Ehhez a belbiztonsági szervek személyi állományának növelésére volt szükség – mondta Klamminger, megerősítve a terrorelhárítási központ vezetőjének előző napi nyilatkozatát.

Az osztrák alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal (BVT) vezetője, Peter Gridling csütörtökön közölte: az Ausztriába visszatérő vagy onnan elindulni szándékozó, mintegy 290 szélsőséges iszlám harcos miatt fokozott terrorveszély van az országban, említése szerint elsősorban Bécsben, Stájerországban és Alsó-Ausztriában.

Egy rendőrségi szakértő még tavasszal arra hívta fel a figyelmet, hogy Stájerországban egyre erősebb iszlamista hálózat épül ki. A Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott májusi nyilatkozatában arról beszélt, hogy a korábban az Iszlám Állam (IÁ) szervezetének kötelékében harcoló szélsőségesek főként Grazba tértek vissza. A szakértő, akinek nevét biztonsági okokra hivatkozva nem közölték, úgy tájékoztatta a lapot, hogy Grazban mintegy 400 szalafista él, aki elutasítja az osztrák jogrendet és értékeket, és szigorú iszlám tanítás szerint él. A stájerországi iszlám csoportok szorosan együttműködnek a nemzetközi hálózatokkal – volt olvasható a lapban.

Az osztrák belügyminisztérium tavasszal azt közölte, hogy a lakosság számához viszonyítva Belgium után Ausztriából utaztak a legtöbben Szíriába harcolni. Ausztria ugyanis közel van a balkáni térséghez, és az országban sok csecsen származású ember él – magyarázták.

(MTI)

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2016. október 16. 12:28
https://www.youtube.com/watch?v=Ek1ENuEyWHE
Morgen
2016. október 15. 20:49
Kapucskák, szárnyacskákkal.
mokány
2016. október 15. 17:04
Nomen est omen! (HA!) Kelet EAST ("oszt"), (AKKOR!) Nyugat WEST ("vszt" = veszít). Hát ilyen a kelet-nyugati kártyajáték. HA HAGYJUK!
Strassnoff Ignác
2016. október 15. 15:55
Ez a nevét titokban tartó főbiztonsági azért mond érdekeseket... Ez a bosnyák és csecsen sztori azért elég kétségesnek tűnik. Bosznia nem a közel, vagy épp a távoli kelet. Európa. Jugoszlávia része volt. Szerintem a bosnyák többség nagyjából annyira fundamentalista, mint mondjuk az albánok. Hülye persze mindenhol van, de abszolút nem hiszem, hogy a bosnyákok jeleskednének az iszlám szélsőséges irányzatában. A csecsenekről nem tudok nyilatkozni. Én még egyetlen egyet sem láttam Ausztriában. (Vagy nem tudtam, hogy csecsen.) Bár még csak negyedik éve időzök arra... A nagyobb számban jelen lévő és leginkább hívőnek tűnő muszlimok zöme egyiptomi. Szerintem százezres nagyságrendben. Általában azokkal sincs baj. A fokozott terrorveszély nem tudom mit jelent Ausztriában. Sem Bécsben, sem Grazban, sem máshol nem láttam ennek szembeötlő jelét. Az osztrák parlamentet egy, azaz 1 darab rendőr őrzi. Söröztem már az ajtajának támasztott háttal üldögélve. Ahogy naponta sokan. Rendőrt persze ezret látni amúgy mindenhol, de ott ez mondhatni hagyomány. Mindig nagy súlyt helyeztek a közbiztonságra, nem látom, hogy ezt mostanában fokozottan tennék. Párizsban például jóval a menekülthullám előtt is gépkarabélyos katonák cirkáltak mindenhol. Sokra mentek vele..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!