Megpuccsoltatná Merkelt a többi parlamenti párttal a német baloldal

2016. október 28. 09:53

Angela Merkel megbuktatását és piros-zöld-vörös együttműködést javasol a baloldali német parlamenti frakcióknak a Linkspartei frakcióvezetője. Dietmar Bartsch a zöldek, a szocdemek és a Linkspartei vezetőinek találkozója után úgy érzi, eljött a támadás ideje.

2016. október 28. 09:53

A közös együttműködésről tartottak puhatolózó tárgyalást nemrég a német zöldek, szociáldemokraták és a baloldali populista Linkspartei vezetői, számol be a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ezen a megbeszélésen a Linkspartei parlamenti frakcióvezetője, Dietmar Bartsch arra szólította fel a többieket, hogy buktassák meg Angela Merkelt.

„A szocdem pártelnök, Sigmar Gabriel már jövő héten kancellár lehetne, ez csak rajta és pártján áll” fogalmazott a baloldali politikus a düsseldorfi Rheinische Postnak. Ő cserébe azt kéri, hogy a zöldek, a szocdemek és saját pártja egyezzenek meg valamiféle közös programban, amit a 2017-es parlamenti választás előtt végrehajthatnak.

Ilyen lenne például a német fegyverexportok leállítása vagy egy nyugdíjreform a keletnémet és nyugatnémet nyugdíjak egymáshoz való közelítése érdekében.

Bartsch az interjúban kifejezetten harcosan megy neki a szocdemeknek és a zöldeknek: „Az a különbség a szocdemek és zöldek, valamint közöttünk, hogy a ránk adott szavazat egész biztosan nem járul hozzá Angela Merkel kancellárságának meghosszabbításához.” A baloldali politikus az interjúban pártja szokásos szövegét elővéve újfent az SPD szemére veti, hogy 2013-ban nem a zöldekkel és velük alkotott koalíciót, így ugyanis ma nem Merkel vezetné Németországot. „Ha az SPD tényleg más politikát szeretne követni, nálunk mindig nyitott ajtókra talál.”

Mint az a német parlament alsóházának fent közölt hivatalos grafikáján látszik, a zöld-szocdem-baloldali együttműködésnek meglenne a többsége ahhoz, hogy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal megbuktassák a kancellárt. A Frankfurter Allgemeine Zeitung hozzáteszi: ezek az arányok a közvélemény-kutatások számaiban már nem állnak, nem beszélve az AfD megjelenéséről és a liberális FDP megerősödéséről.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2016. október 28. 20:27
Az integráció sikeréről szeretnék olvasni. Szeretném látni, hogy Európában van valaki, aki tudja, melyik migránst hogy hívják, honnan jött és mikor született. Öt éven belül jó lenne hallani, hogy a többségük beszéli valamelyik európai nyelvet. 10 éven belül csodálattal néznék fel a becsületesen dolgozó, az egzisztenciájukat önerőből megteremtő bevándoroltak boldog, elégedett arcát, akik pajzsra emelik a Muttit fáradozása jutalmául. Ilyen találgatásokat meg bármikor olvashatok, bár ma hallottam olyat is, hogy némelyik német állampolgár arról sutyorog, hogy Merkel lemond. Szóval vannak álmok rendesen. A valóság sokkal prózaibb. Fut a program.
mokány
2016. október 28. 15:38
Rossz! Orosz! Porosz! (Ez egy tréfás fokozás az 1930-as évekből.)
Marcellus
2016. október 28. 15:17
A Rot-Rot-Grün-nek van előnye is: a szar elválik a víztől. A bal oldal bal oldal lesz (és megmutatja igazi arcát), a jobb pedig (végre ismét) jobb. A CDU-nak szüksége lesz a AFD-re, és miután a SPD összeállt a Die Linke-vel, megmagyarázhatóvá válik az AFD-vel való koalíció is. Egyben az AFD is megrázza magát, és kormányképes erővál válik, a vadhajtásokat lenyesegeti magáról. Nagy hátránya is lehetne viszont nekünk magyaroknak. Egy Schulz kancellár, háta mögött egy balos kormánnyal, kiegészítve Hillary asszonysággal kicsinálná az Orbán által vezetett Magyarországot.
tango47
2016. október 28. 11:03
Azt már ezek szerint megtervezték, hogy meg akarják buktatni Merkelt. Azt még nem, hogy mit csinálnának utána?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!