Steinmeier lehet az új német elnök

2016. október 28. 16:50

Könnyen lehet, hogy Frank-Walter Steinmeier jelenlegi német külügyminiszter váltja Joachim Gauckot az államfői tisztségében. A liberális FDP vezetője jó jelöltnek nevezte a szocdem politikust, a populista baloldal pedig inkább szocdem államfőt látna szívesen a Bellevue-palotában, mint kereszténydemokratát.

2016. október 28. 16:50

Könnyen lehet, hogy Frank-Walter Steinmeier jelenlegi német külügyminiszter lesz az új német köztársasági elnök, írja a FAZ. A lap beszámol arról, hogy mind a liberális FDP, mind a baloldali populista Linkspartei politikusai elképzelhetőnek tartják, hogy a szocdem politikust támogassák az elnökségről szóló szavazáson.

Steinmeier bejelentette, hogy abban az esetben sem mond le az elnökjelöltségről, ha a pártjával nagykoalícióban kormányzó CDU is állít jelöltet. Norbert Lammert, az alsóház CDU-s elnöke, aki már hosszú évek óta esélyes elnökjelöltnek számít, erre azt mondta, nem indul az államfői tisztségért, ha a külügyminiszter szándéka tényleg komoly. Sajtóértesülések szerint a CDU ebben az esetben Wolfgang Schäuble pénzügyminisztert jelölné. Ő azonban minden, csak nem kompromisszumos jelölt.

„Ha Schäuble lesz a jelölt, én Steinmeierre szavazok” – mondta nemrég a Spiegelnek Wolfgang Kubicki FDP-elnök, hozzátéve: nehezen tudja elképzelni, hogy a liberálisok beálljanak a pénzügyminiszter mögé. Ezen a véleményen van a baloldali populista Linkspartei frakcióvezetője, Dietmar Bartsch is: „Steinmeier nem a mi jelöltünk. Azt viszont el tudnám képzelni, hogy a harmadik fordulóban inkább egy szociáldemokratát támogatunk majd, mint egy konzervatívot.”

Németországban az államfő személyéről a Bundesversammlung, vagyis a szövetségi gyűlés dönt. A testület 2017 februárjában 1260 fős lesz: felét a parlament alsóházának képviselői adják, másik felét pedig a szövetségi tartományok küldöttei, akik lehetnek politikusok, vállalkozók, színészek, vagy egyszerű polgárok is akár.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2016. október 29. 04:08
lassan ,de biztosan térnek vissza a hatalomba a putyin által lefizetett schröderista disznók, Németország igy elvesziti majd harmadszor is tekintélyét, ugy látszik nekünk ez mindegy...LOL
Akitlosz
2016. október 28. 18:19
"„Ha Schäuble lesz a jelölt, én Steinmeierre szavazok” – mondta nemrég a Spiegelnek Wolfgang Kubicki FDP-elnök," Bent sincsenek a parlamentben, sem ő sem a pártja.
sozlib_abschaum
2016. október 28. 18:00
Egyik kutya a másik eb.
Akitlosz
2016. október 28. 17:23
Az kell még tényleg, egy bolsevista német elnök. :-(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!