Vízummentességért cserébe migránsokat fogadna be az ukrán igazságügy-miniszter helyettese

2016. november 28. 16:48

Szerhij Petuhov, az ukrán igazságügy-miniszter helyettese a Facebookon arról értekezett hétfőn, hogy az uniós vízummentességért cserébe Ukrajna önként befogadhatná az EU-ba érkező migránsok egy részét. Az ötleten sokan felháborodtak.

2016. november 28. 16:48

Ukrajna önként vállalhatná az Európai Unióba érkezett migránsok egy részének befogadását, cserébe az ukrán állampolgárok EU-s vízummentességéért – vetette fel Szerhij Petuhov, az ukrán igazságügy-miniszter helyettese hétfőn a Facebook internetes közösségi portálon. A tisztségviselő kifejtette, hogy az EU-ban a szíriai válság hatással van az Ukrajnával kapcsolatos döntésre. Szerinte Ukrajna önként vállalhatná, hogy befogad néhány menekültet, „például Hollandia teljes kvótáját átvállalhatná” – fogalmazott. Kifejtette, hogy ezzel Kijev komoly jelét adhatná szolidaritásának az európai problémák közös megoldásában.

A miniszterhelyettes ötletére azonban számos felháborodott hozzászólás érkezett a világhálón. Sokak szerint Ukrajnának az is gondot okoz, hogy saját belső menekültjeiről gondoskodjon, akiknek az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről vagy a fegyveres konfliktus sújtotta keleti országrészből kellett elköltözniük az ország más régióiba. 

Ihor Moszijcsuk, az Oleh Ljasko vezette ellenzéki Radikális Párt parlamenti képviselője kijelentette, hogy kezdeményezni fogja a miniszterhelyettes leváltását posztjáról. Az állami határőrszolgálat egyik munkatársa pedig arra emlékeztette Petuhovot, hogy Ukrajnának másfél millió belső menekültről kell gondoskodnia. 

Kijev abban bízik, hogy az év végéig megkapja a vízummentességet az Európai Uniótól. Az ukrán parlament november közepén határozatban szólította fel az Európai Unió tagállamait, hogy miután Ukrajna teljesítette Brüsszel minden feltételét, még az év végéig adják meg a vízummentes beutazás lehetőségét Ukrajna állampolgárai számára.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2016. november 28. 17:13
"Több ukrán politikus már korábban felvetette, hogy akár több százezer Európába igyekvő migránst lehetne betelepíteni a csernobili zónába. Igaz, hogy maga a város még mindig sugárszennyezett, de már lakható, és csupán a reaktor közvetlen közelében tilos tartózkodni." http://www.origo.hu/nagyvilag/20161128-ukrajna-migransokat-fogadna-be-a-vizummentesseg-fejeben-csernobil.html
csuka
2016. november 28. 17:03
"Több ukrán politikus már korábban felvetette, hogy akár több százezer Európába igyekvő migránst lehetne betelepíteni a csernobili zónába. Igaz, hogy maga a város még mindig sugárszennyezett, de már lakható, és csupán a reaktor közvetlen közelében tilos tartózkodni" Forrás: https://kuruc.info/r/4/166644/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!