Erősödik a német jobboldal

2017. január 09. 09:12

Mind a kereszténydemokrata CDU, mind a jobboldali populista AfD növelni tudta támogatottságát, olyannyira, hogy matematikailag együtt akár még kormányt is alakíthatnának. A balos piros-vörös-zöld koalícióra most semmi esély, a szocdemekre nagyon kevesen szavaznának.

2017. január 09. 09:12

Tovább csökkent a német szociáldemokrata SPD támogatottsága. Az Infratest közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése szerint Sigmar Gabriel alkancellár pártját a választók 20 százaléka ikszelné be, ha most vasárnap rendeznék a választásokat. Az előző hónaphoz képest ez két százalékpontos csökkenést jelent: a pártot 1996 óta, vagyis az Infratest kutatásainak kezdete óta csak egyszer, 2016 májusában mérték ilyen alacsonyan. 

Angela Merkel pártja, a kereszténydemokrata CDU 2 százalékpontot erősödve 37 százalékkal stabilan a legnépszerűbb német erő. Erősödni tudott a jobboldali populista AfD is, amely a szintén 2 százalékpontos növekedésével immáron a német választók 15 százalékát tudja maga mögött, és mára a harmadik legnépszerűbb német párt lett.

Fej-fej mellett áll az előző hónaphoz képest változatlan támogatottságú baloldali populista Linkspartei és a kicsit erősödni tudó Zöldek: mindketten 9 százalékot kapnának a német szavazóktól. A parlament alsóházában helyet kapna a liberális FDP is, amely éppen hogy becsúszna az 5 százalékos küszöb fölött a maga 5 százalékával.

A német jobbos Junge Freiheit hetilap számításai szerint egy piros-vörös-zöld koalíció fenti számok alapján 38 százaléknál megállna, így nem lenne meg a szükséges többsége. De a CDU/CSU-nak és a liberálisoknak sem. A legvalószínűbb így a jelenlegi CDU-SPD nagykoalíció újrázása, matematikailag persze egy CDU-AfD együttműködés is szóba jöhet.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2017. január 10. 23:15
A CDU valaha jobboldali volt, de amióta a Zöldek megvédik a Merkel "zöld"-politikáját (és a CDU-tagság ezt bevállalja), már nem tudom hol állnak, melyik oldalon. Új szavazói is vannak a Merkelnek, mert beindult a nagy INTEGRÁCIÓS iparág. Rengeteg nyelvtanár kell, és egyéb ügyintéző. Ezek most mind a Merkelt támogatják. Persze a legtöbbje felesleges állás, de majd ráterhelik a többi emberre. Az AfD csak 50%-al tudja leváltani, mert a többi régi összefog a Merkellel.
írmag
2017. január 09. 22:59
Németországot 1945.-ben sem győzték le ennyire, még az "demokratikus" köztársaságnak a nagyhatalmak által kimódolt megalakítása mellett sem. A probléma a demokrácia fogalmának politikai érdekekből megtűzdelt értelmezésében rejlik. Az emberi értékek a politizálásnál azért fontosabbak!
Negue
2017. január 09. 18:23
Itt nem a "két tucat mandíner kommenter" aggódik, hanem maga! És ez a vicces!
Szívemből magyar
2017. január 09. 17:46
Reménytelenek a németek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!