Német belügyminiszter: Fenn kell tartani a határellenőrzéseket Schengenen belül

2017. szeptember 20. 14:22

Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint a tömeges migráció miatt 2015-ben a schengeni övezeten belül bevezetett határellenőrzéseket mindaddig fenn kell tartani, amíg a ülső határok védelme „igazán megbízhatóan működik”.

2017. szeptember 20. 14:22

A német belügyminiszter szerint a Brüsszelben kijelölt novemberi határidő után sem szabad kivezetni a migrációs válság miatt 2015-ben ideiglenesen visszaállított határellenőrzéseket a schengeni övezetben. Thomas de Maiziere a Neue Osnabrücker Zeitung című lap szerdai számában ismertetett nyilatkozatában kiemelte, hogy a belső határokon egészen addig szükség lesz ellenőrzésekre, amíg a külső határok védelme „igazán megbízhatóan működik” majd. Erre nemcsak a menedékkérők beáramlása miatt van szükség, hanem elsősorban biztonsági okokból.

A külső határok védelmében ugyan sikerült előrelépni, „de ez még nem elég”, ezért a belső határellenőrzés visszavonására egyelőre nincs lehetőség – mondta a német belügyminiszter.

Az Európai Bizottság ellenzi a német terveket, novembertől kivezetné a belső határellenőrzést, és más módszerek alkalmazását, például a határok térségében futó autópályák rendőri ellenőrzésének erősítését javasolja. Azonban Thomas de Maiziere szerint Németországnak sikerül majd ismét megszereznie az engedélyt a határellenőrzés folytatására. „Már régóta tárgyalunk erről európai partnereinkkel és Brüsszellel, és tapasztalható elmozdulás” a bizottság álláspontjában – mondta a miniszter.

Az Európai Bizottság májusban azt javasolta, hogy Ausztria, Dánia, Németország, Svédország és Norvégia már csak további hat hónapig, novemberig tartsa fenn az ideiglenesen visszaállított belső határellenőrzést, és ezután mindenki térjen vissza a schengeni rendszer rendes, belső határellenőrzés nélküli működéséhez.

A brüsszeli testület májusi állásfoglalásában hangsúlyozta, hogy „alternatív intézkedéseket” kell bevezetni,  hogy a határok ellenőrzése nélkül is fenntartható legyen az addig elért biztonsági szint. Ezek között a határtérségben végzett arányos rendőrségi ellenőrzéseket és a nemzetközi együttműködés erősítését említették.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hartnesz
2017. szeptember 20. 17:55
De a mi kerítésünket persze le kell bontani Dögöljön meg a szomszéd tehene....
nagykutya
2017. szeptember 20. 17:16
"Erre nemcsak a menedékkérők beáramlása miatt van szükség, hanem elsősorban biztonsági okokból." Ja, "elsősorban"! Hazug disznó! Mintha a két dolog közt nem lenne kapcsolat.
puszika
2017. szeptember 20. 17:04
Ezek szerint a német külügyminiszter is Orbánnal ért egyet,de még mindig nem meri bevallani!! Óh,az a kiváló nyugat!!!!!!!
Mutimi
2017. szeptember 20. 16:57
Miért nem a külső határvédelmet? A külső határok védelmére és a belső határok átjárhatóságára van szerződésünk. Tartsuk be. Az egy jogállami megoldás, nemde?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!