Győztek a szociáldemokraták a macedón önkormányzati választáson

2017. október 30. 11:07

Győzelmet arattak a szociáldemokraták a macedón önkormányzati választások második fordulóján. A jobboldal szerint megfélemlítették és megzsarolták a szavazókat.

2017. október 30. 11:07

Nagyarányú győzelmet arattak Macedóniában az önkormányzati választások második fordulójában a kormányzó szociáldemokraták, de a Nikola Gruevszki volt miniszterelnök vezette jobboldali ellenzék csalásról és megfélemlítésről beszél, és előrehozott parlamenti választásokat követel. 

Macedóniában október 15-én tartották az önkormányzati választások első fordulóját, ám akkor 35 helyen nem sikerült megválasztani a polgármestert, második fordulóra volt szükség. Két héttel ezelőtt a 81 önkormányzat közül 38-ban a miniszterelnök pártja, a balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) jelöltje szerezte meg a szavazatok több mint felét, míg a Nikola Gruevszki vezette jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) polgármesterjelöltjei három helyen győztek. 

A választási bizottság adatai szerint a második fordulót 19 önkormányzatban az SDSM, kettőben a VMRO-DPMNE, tizenhárom helyen az albán kisebbségi pártok, egy helyen pedig egy független jelölt nyerte meg. 

Az önkormányzati választás második fordulója megerősítette az első forduló eredményét, ami azt is jelenti, hogy a VMRO-DPMNE-nek, amely eddig 56 települést vezetett, jelentősen csökkent a támogatottsága helyi szinten, miután ugyanez volt tapasztalható a decemberi előrehozott választást követően is, amikor a jobboldal nem tudott kormányt alakítani. A vasárnapi második forduló után viszont arról beszélt, hogy a választás nem demokratikus módon zajlott, a szavazókat megfélemlítették és megzsarolták, hogy a szociáldemokrata jelöltekre adják voksukat. Hozzátette: nem ismeri el a voksolás eredményeit, és előrehozott parlamenti választást fog kezdeményezni.

Zoran Zaev miniszterelnök szerint viszont demokratikus, tiszta és tisztességes volt a vasárnapi szavazás, kifejezte az állampolgárok akaratát. Hozzáfűzte: reméli, Gruevszki pártja meggondolja magát, elismeri a választás tisztaságát, és konstruktív ellenzékként tud viselkedni.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2017. október 30. 11:13
Macedóniát is elfoglalták az albánok..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!