Újabb képviselő távozik az AfD-ből

2017. október 04. 15:40

Frauke Petry társelnök után újabb képviselő hagyja el az Alternatív Németországnak (AfD) Bundestag-frakcióját. Német hírportálok szerint a távozó képviselő Mario Mieruch, akit Petry hívei között tartanak számon. Eközben a drezdai ügyészség vádat emelt Petry ellen eskü alatti nyilatkozatban tett hamis állítás miatt.

2017. október 04. 15:40

Frauke Petry társelnök után szerdán egy újabb képviselő távozott az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójából. Német hírportálok beszámolói szerint a távozó képviselő Mario Mieruch, a párt Észak-Rajna-Vesztfália tartományi szervezetének korábbi helyettes vezetője, akit Frauke Petry és férje, Markus Pretzell – az AfD észak-rajna-vesztfáliai volt vezetője – hívei között tartanak számon.

Az AfD eredetileg 94 fős szövetségi parlamenti képviselőcsoportjának létszáma így 92-re csökken, de továbbra is az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló párt a harmadik erő a szeptemberben megválasztott Bundestagban, amely várhatóan október 24-én tartja alakuló ülését. Frauke Petry és Markus Pretzell közvetlenül a Bundestag-választás után távozott az AfD-ből, arra hivatkozva, hogy a csak a tiltakozásra építő, „fundamentális ellenzékiség” irányvonalát követve a párt nem válhat kormányképessé, és így nem hajthatja végre a Németországban szerintük szükséges „konzervatív fordulatot”. A két politikussal tartott az észak-rajna-vesztfáliai és a szászországi tartományi gyűlés (Landtag) két-két további tagja, a mecklenburg-elő-pomerániai Landtag AfD-frakciójából pedig négyen távoztak.

Ugyancsak szerdán a drezdai ügyészség vádat emelt Frauke Petry ellen úgynevezett eskü alatti nyilatkozatban tett hamis állítás miatt. Az eljárás egy 2014-es pártfinanszírozási ügy miatt indult. Az AfD az akkori szászországi Landtag-választás előtt felszólította listán induló jelöltjeit, hogy nyújtsanak kölcsönt a pártnak, és egy nyilvánosságra került szerződés alapján kikötötték, hogy a jelölt megválasztása esetén a kölcsön automatikusan adománnyá minősül. Azonban Frauke Petry 2015-ben a Landtag választási ellenőrző bizottsága előtt eskü alatt tett nyilatkozatában azt állította, hogy a Landtagba bejutó jelöltek két megoldás közül választhattak; dönthettek úgy, ragaszkodnak a kölcsön visszafizetéséhez, de úgy is, hogy nem kérik vissza a pénzt, amely így pártadománynak minősül.

A drezdai ügyészség közleménye szerint ez a kijelentés ellentétben áll a kölcsönszerződések tartalmával. Az eljárás következő lépésében a drezdai tartományi bíróságnak kell döntenie arról, hogy elfogadja-e a vádindítványt. A közleményben hozzátették, hogy Frauke Petry mentelmi jogát már felfüggesztette a szászországi Landtag.

(MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. október 04. 17:53
Úgy látszik Németországban sem ismeretlen a küldött ember fogalma. Az MSZMP számtalan emberét helyezte el az ellenzéki pártokban a rendszerváltáskor, akik tették is a dolgukat. Gondolom Merkelék sem tétlenkedtek.
kohazi
2017. október 04. 17:49
Ezek megijedtek,és beállnak a sorba.
Harangláb
2017. október 04. 17:05
...Hát ige...nem elég valamire nemet mondani, kell egy világos elképzelés is, amit illene nem a választások után boncolgatni...Remélem olvassa ezt a hazai baloldal is...:)
C.Dömötör
2017. október 04. 16:42
Petry több képviselőt is vinni akart, az nem meglepő, hogy egy-két határozatlant találnak. Nekik más gondjaik vannak, gyakorlatilag a férjével együtt csődbe jutottak. A férje cége tönkre ment, az adósságaik magasak. Ezért volt a képviselői mandátum fontos, most együtt 70 000 €-t keresnek. De az új párt, az nem fog menni, ezt nem nehéz megjósolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!