Az USA kilép a menekültek helyzetét segítő ENSZ-megállapodásból

2017. december 03. 13:18

Donald Trump a menekülteket segítő ENSZ-megállapodást összeegyeztethetetlennek tartotta saját bevándorlási politikájával, ezért jöhet a kilépés.

2017. december 03. 13:18

Donald Trump amerikai elnök döntése értelmében az Egyesült Államok kilép annak az ENSZ-megállapodásnak az előkészítő munkálataiból, amely a menekültek és migránsok helyzetén segítene. Trump a megállapodást összeegyeztethetetlennek tartja saját bevándorlási politikájával.

„Az amerikai ENSZ-misszió ma tájékoztatta a világszervezet főtitkárát, hogy az Egyesült Államok befejezi a részvételét a migrációs világegyezmény előkészületeiben” – közölte szombati közleményében az amerikai képviselet.

Az átfogó paktum elkészítéséről tavaly szeptemberben egyhangúlag döntött az ENSZ Közgyűlése. A részletes javaslatot az ENSZ menekültügyi főbiztosságának kell elkészítenie és 2018-as éves jelentésének részeként beterjesztenie.

A megállapodás rögzíti azokat a nemzetközi alapelveket, amiket tiszteletben kell tartani a menekültekkel és bevándorlókkal szembeni eljárást illetően, beleértve az ideiglenes elhelyezésükre és a hazatérésük támogatására vonatkozó szabályokat is. Az egyezménynek része lesz egy részletes cselekvési program. 

Az amerikai közlemény szerint a megállapodást konszenzussal szándékoznak elfogadni már 2018-ban. Az ENSZ egyelőre nem reagált az amerikai bejelentésre. 

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet leszögezte: az Egyesült Államok világelső a menekültek támogatásában, és ezt a szerepét meg is kívánja őrizni. A bevándorlásra vonatkozó döntéseket azonban az amerikaiaknak maguknak kell meghozniuk, azokba más nem szólhat bele. Szerinte a tavaly szeptemberi nyilatkozatban tükröződő globális szemlélet nem egyeztethető össze az Egyesült Államok szuverenitásával.

(MTI)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magyarben
2017. december 04. 10:23
"Az átfogó paktum elkészítéséről tavaly szeptemberben egyhangúlag döntött az ENSZ Közgyűlése." Tehát nem az eu, és nem brüsszel, hanem 193 ország (képviselője), köztük Magyarország (képviselője) egyhangúlag döntött úgy, ahogy! Vajon orbán miért hagyta, hogy ebbe belemenjünk, és orbán miért nem lépett még ki eddig az egyezményből? "Az amerikai közlemény szerint a megállapodást konszenzussal szándékoznak elfogadni már 2018-ban." Tehát mind a 193 tagállam, köztük Magyarország (kormánya) számára is elfogadható megállapodást (cselekvési tervet) szándékoznak elfogadni! És így felmerül a kérdés, hogy akkor most miért is jó az Magyarországnak (egyeseknek), hogy az usa kiszáll egy olyan egyezményből, amire a magyar (fidesz) kormány is "rábólintott", és amiről 2018-ban a magyar (fidesz?) kormány számára is elfogadható formában fognak elfogadni/megegyezni?
balbako_
2017. december 04. 07:59
És az indok? "Amerika maga akarja eldönteni, hány főt és kit enged be!" A macskabajszát! Orbán keze már oda is elért?
smarton
2017. december 04. 07:31
" A bevándorlásra vonatkozó döntéseket azonban az amerikaiaknak maguknak kell meghozniuk, azokba más nem szólhat bele." Ennél semmi nem árulkodóbb a háttérhatalom létéről. Tudomásul kel venni, hogy a célja a világ népeinek összekeverése. Másként nem tudja megoldani a Föld lakosságának elképesztő egyenlőtlenségét. Az nem opció nekik, hogy helyben segítse a felemelkedést, mert nem is alkalmas az emberi faj minden egyede arra, hogy emelkedjen. Persze ez nem gyors út, de a természetesnél gyorsabbnak látszik. Mozgató rúgója a szaporodás lesz. Nem udvarlással, erőszakkal. A világ népességrobbanása a nyomorban és a fogyása a gazdagságban világossá tette, hogy nincs annyi pénz, amin fel lehetne emelni népeket. Ráadásul a gazdagoknak sincs ínyére, hogy ne gazdagodjon valami jótékonysági késztetés miatt. A pénzről és a vala járó hatalomról nem képesek lemondani. A jövő elkezdődött, de mivel nincs kőbe vésve, nem felesleges a küzdelem. Feladni nem szabad, nekünk sem.
áfonya
2017. december 03. 23:12
Amerika kihátrál a brüsszeli bűnbanda mögül, nem vesz részt a bábel tornyában működő emberiség ellen elkövetett bűnökben
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!