Kövenként építik újjá az Umajjad mecsetet

2017. december 02. 14:13

Az összes követ megszámozták, hogy újra felépíthessék a polgárháborúban lerombolt mecsetet Aleppóban.

2017. december 02. 14:13

Aleppó városában található az Umajjad mecset, ami a szíriai polgárháború során súlyos károkat szenvedett. A híres mecset a szunnita muzulmán közösség egyik legfontosabb szentélye, így nagy erőkkel dolgoznak újjáépítésén – közölte az Euronews.

Sakher Olabi építész, a projekt vezetője beszámolt róla: az összes követ megszámozzák, majd kitalálják, hogyan építhetnék újra a minaretet. Gondot okoz, hogy jelenleg nem tudják, hány követ használhatnak fel újra – írja az oldal. 

A mecsetet a 8. és a 13. század között építhették, minaretje pedig 1090 óta állt, egészen 2013-as összeomlásáig. Az ENSZ kulturális örökségének részét képezi Aleppó városa és benne az Umajjad mecset is, ám a rekonstrukciós munkálatok befejeztét még nem tudják megmondani a szakértők –közölték.  

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2017. december 02. 18:55
Két megállapítás az internetről. 500 templom működését szüntették be A leszbikus püspöknő eltávolítaná a muszlimokat sértő kereszteket a templomból Egy kérdés: az aleppoi mecsetre nem helyeznek-e el keresztet a környébeli keresztény kisebbség érzékenységére tekintettel? Egyébeként én nem kérném a kereszt feltétetlét, mint ahogy a muszlimok sem kérték a keresztek eltávolítását... https://alfahir.hu/2017/10/06/nemetorszag_katolikus_egyhaz_templomok A katholisch.de katolikus hírportál valamennyi egyházmegyéből kért adatokat a bezárt, eladott, vallási használatból kivont de egyházi tulajdonban megtartott és a lebontott templomok és kápolnák számának alakulásáról. Két püspökség nem tudott adatokkal szolgálni, de így is biztos, hogy legalább 500 templom működését szüntették be az ezredforduló óta paphiány, pénzhiány vagy a helyi hívő közösség felmorzsolódása miatt. A felszámolt templomok területi eloszlása egyenlőtlen, a mainzi egyházmegyében például valamennyit sikerült megőrizni, és az ország déli részén is - ahol a legtöbb katolikus él - több püspökségben használnak minden templomot és kápolnát, amely az ezredforduló előtt is működött http://kereszteny.mandiner.hu/cikk/20151014_a_leszbikus_puspokno_eltavolitana_a_muszlimokat_serto_kereszteket_a_templombol El akarja távolítani a kereszteket a stockholmi Tengerészek Templomából a város leszbikus, evangélikus püspöke, Eva Brunne, azzal az indokkal, hogy így a templom nyitva tudna állni más vallások tagjai számára is. Ezért aztán jelezné a templom falán Mekka irányát.
Lotti
2017. december 02. 16:04
Az mindegy. Egyébként ebben az esetben ugyanazok építik , akik lerombolták. Aleppo ellenzéki kézen volt.
Lotti
2017. december 02. 15:24
Az ember már csak ilyen. Porig rombolja a környezetét, amiben ideiglenesen mások parancsoltak, aztán nekiáll újjáépíteni/újat építeni. És ilyenkor a növekedés mutatói megtáltosodnak. Hiába, csak a bázist kell jól megválasztani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!