Zeman: Ellentétes a cseh nemzeti érdekekkel a kötelező betelepítési kvóta

2017. december 27. 09:18

Miloš Zeman cseh államfő karácsony másnapján felszólította a parlamenti pártokat, hogy hathatósabban folytassák tárgyalásaikat egy stabil kormány felállításáról, és elutasította az előrehozott választás kiírását.

2017. december 27. 09:18

Miloš Zeman cseh elnök hagyományos karácsonyi televíziós üzenetének külpolitikai részében újra elutasította a „Brüsszel által szorgalmazott bevándorlási kvótákat”. Úgy vélte, hogy Andrej Babiš kormányának programja „jó kiindulási alapként” szolgálhat a pártok kompromisszumos megegyezésére a stabil kormányzás érdekében. 
     
Az államfő december elején nevezte ki Andrej Babišt miniszterelnökké. A kabinetben az ANO kilenc politikusa és hat független szakértő kapott helyet. A képviselőház január 10-én tart bizalmi szavazást az új kormányról. „A pártok és a mozgalmak, amelyekkel tárgyaltunk, egyértelműen tudtunkra adták, hogy nem akarnak kormányra lépni az ANO-val. Ők ellenzékben maradnak, mi pedig dolgozzunk” – jelentette Andrej Babiš, aki elismerte, hogy kormánya nagy valószínűséggel nem kap bizalmat a parlamentben, így újabb bizalmi szavazásra kerülhet sor. 
    
A miniszterelnök szavai szerint egyedül a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM) nyilatkozott úgy, hogy bizonyos feltételek mellett hajlandó megtűrni a kisebbségi kormányt. „A többiek elutasítottak, meglátjuk, megváltozik-e a véleményük januárban vagy sem” – tette hozzá Babiš. Az elutasítás legfőbb oka, hogy a dezignált miniszterelnök ellen a cseh rendőrség büntetőeljárást akar indítani az európai uniós támogatásokkal való állítólagos visszaélés miatt. „Amennyiben a kisebbségi kormány első kísérletben nem kap bizalmat, folytatni kell a választások utáni helyzet politikai rendezésére irányuló tárgyalásokat. A második kormányalakítási kísérletre februárban kerülhet sor” – jelentette ki karácsonyi üzenetében Miloš Zeman.
    
Az államfő már korábban jelezte, hogy az esetleges második körben szintén Babišt bízza meg a kormányalakítással. „Amennyiben a második körben sem szereznék támogatást, akkor már felesleges időhúzás lenne egy harmadik kísérlet, és készülhetünk az előrehozott választásra” – vélekedett Babiš. Miloš Zeman úgy fogalmazott: „Egy előrehozott választás a választók arculcsapása lenne”. Kiemelte: „A politikusok leválthatók, de a választók nem”. Az elnök a mostani problémák ellenére bízik abban, hogy Csehországnak rövidesen olyan kormánya lesz, amely élvezi a parlament bizalmát.
    
Az októberi választás győztesének, a Babiš által vezetett ANO mozgalomnak 78 képviselője van a 200 fős Képviselőházban, és ez kevés a kormány iránti bizalom kinyilvánításához. „Csehországnak olyan öntudatos és határozott partnerként kell viselkednie az Európai Unióban és a NATO-ban, amely képes kinyilvánítani, ha valami nem tetszik neki” – fejtegette a cseh elnök karácsonyi beszédének külpolitikai részében. Miloš Zeman ismételten bírálta és elutasította a bevándorlási kvótarendszert. „A menekültkvóták ellentétben állnak a cseh nemzeti érdekekkel és a történelem szemétdombján a helyük” – szögezte le a cseh államfő. „Senki sem diktálhatja nekünk, kit fogadjunk be területünkre, és a NATO-nak is aktívabban kellene fellépnie az iszlám terrorizmus elleni harcban” – tette hozzá Miloš Zeman.  

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
turáni sólyom
2017. december 27. 11:50
Zeman - Babis duó Csehország élén. Tökéletes!
makapaka2
2017. december 27. 11:04
Minden ország nemzeti érdekével ellentétes a kötelező betelepítési kvóta. Ezért fontos, hogy ne kerülhessen az ország élére olyan vezetők, akik ezt a saját érdekük miatt elfogadnák.
Türelem
2017. december 27. 11:03
Zeman mellett eltörpülnek az olyan középszerek, mint Macron, Merkel, Gentiloni, stb. Nem véletlen, hogy térségünkből egyedül Zeman kapott meghívást az USA-ba, az AIPAC rendezvényére, amelyen meg is jelent. Boldog cseh nemzet, okos, felkészült politikusokkal, gazdasági szakértőkkel. Csehország a rendszerváltásba külső tartozások nélkül vágott bele. Mi a GDP 45 százalékát elérő tartozással, ami felkúszott 115 százalékra. Az állam és a külföldi piaci szereplők együttes külföldi tartozása 2010-ben 10 százalékos volt, Magyarországon meghaladta a 80 százalékot. Amennyiben 90 után nem a még mai is megmondóemberként szereplő tehetségtelen közgazdászok, pénzügyi szakemberek, bankárok irányították volna a magyarországi átalakulást, hanem követtük volna a cseh modellt, akkor 2010-ben 23 százalékkal magasabb lett volna a nettó átlagbér Magyarországon. Csehországra oda kell figyelni.
zakar zoltán béla
2017. december 27. 11:03
MIMM
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!