Német belügyminiszter: Nincs vége a nemzetközi menekültválságnak

2018. január 16. 13:14

Nincs vége a nemzetközi menekültválságnak, és a migráció a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívása lesz – állítja a német szövetségi belügyminiszter.

2018. január 16. 13:14

A menedékkérők számának csökkenése ellenére nincs vége a nemzetközi menekültválságnak, és a migráció a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívása lesz, amelyre „európai választ” kell adni – mondta a német szövetségi belügyminiszter kedden Berlinben.

Ki dönt?

Thomas de Maiziere a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) 2017-es jelentését bemutató tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy még mindig „túl sok” menedékkérő érkezik Németországba, és továbbra is a „bűnöző embercsempészek” döntenek arról, hogy ki jöhet, ami a lehető „legembertelenebb” kiválasztási mód. Kiemelte: azt kell elérni, hogy „Európa döntsön arról, ki jöhet Európába és Németországba”, és csak védelemre szoruló emberek érkezzenek, és ne olyanok, akik a jobb élet reményében akarnak bevándorolni.

Azzal kapcsolatban, hogy a BAMF döntései ellen jogorvoslattal élő menedékkérők 44 százaléka sikerrel támadja meg a hatóság határozatát a közigazgatási bíróságokon, kiemelte, hogy ez az arány nem változott az előző évekhez képest, és a BAMF felülbírált döntéseinek száma csupán azért emelkedett, mert a menekültügyi hivatal több menedékjogi kérelmet bírált el.

Szívóhatás

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa az oltalmazott státuszt szerző menedékkérők családegyesítési joga körüli vitával kapcsolatban kiemelte, hogy a nagyvonalú szabályozás „szívóhatást” idézhet elő, amit el kell kerülni. Nem alakulhat ki olyan helyzet, amelyben „jutalmazzák” mindazokat, akik a család legerősebb vagy éppen leggyengébb tagját embercsempészek segítségével bejuttatják Németországba, hogy a többiek jogosultságot szerezzenek a bevándorlásra – mondta. Hozzátette, hogy a családegyesítés révén érkezők jellemzően nem háborús övezetekből, hanem biztonságos területről, például Törökországból költöznek rokonaik után. Mint mondta, ha a családegyesítés valóban kiemelten fontos az érintetteknek, akkor nem kell feltétlenül Németországban, hanem akár Törökországban is meg lehet valósítani.

Csökkenő nyomás

A BAMF jelentése szerint 2017-ben 186 644 újonnan érkező menedékkérőt vettek nyilvántartásba. A Németországra nehezedő migrációs nyomás így tavaly is jelentősen csökkent. Egy évvel korábban még 280 ezer embert regisztráltak, a nemzetközi migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában, 2015-ben pedig 890 ezret.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2018. január 17. 11:58
„Lebukás után: migrációs sorvezetőt kaptak a fideszes képviselők Rosszul érinthette a Fideszt, hogy míg évek óta nagy erőkkel folytat migrációellenes kormánypropagandát, addig a sajtó beszámolt róla, hogy Magyarország több mint 1300 "menekültet" fogadott be tavaly. Legalábbis erre utal, hogy hétfőn személyesen a kormánypárt kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs által aláírt sorvezetőt küldtek ki országgyűlési képviselőik és választókerületi elnökeik számára. … Eszerint 2015-ben 508, míg 2016-ban 432, 2017-ben 1291 és 2018-ban eddig 37 személy esetében döntöttek a magyar hatóságok a nemzetközi védelem megadásáról. … Érdekesség, hogy hazánknak szinte éppen a tavaly befogadott "menekültek" számával megegyező, összesen 1294 ügyben kellett volna lefolytatnia a menekültügyi eljárást az uniós belügyminiszterek tanácsának döntése értelmében.” https://kuruc.info/r/2/181622/
luzitanxaver
2018. január 16. 14:28
"az oltalmazott státuszt szerző menedékkérők családegyesítési joga körüli vitával kapcsolatban kiemelte, hogy a nagyvonalú szabályozás „szívóhatást” idézhet elő, amit el kell kerülni" Mintha tényleg a családegyesítés váltaná ki a szívóhatást, nem pedig a hihetetlenül nagyvonalú ellátórendszer, na ne szórakozzunk már. Arról nem is beszélve, hogy ez a kijelentés azt sugallja, mintha egyébként nem is lenne ilyen (mármint szívóhatás), ami a világ vicce. "Nem alakulhat ki olyan helyzet, amelyben „jutalmazzák” mindazokat, akik a család legerősebb vagy éppen leggyengébb tagját embercsempészek segítségével bejuttatják Németországba, hogy a többiek jogosultságot szerezzenek a bevándorlásra" Ez tényleg nem alakulhat ki - hiszen már rég kialakult. Pont a szövetségi belügyminiszter ne lenne tisztában az "Ankerkinder" kifejezés mibenlétével? Bár Németországban minden valóságtól elrugaszkodott elképzelés felettébb termékeny táptalajra hull, ez azért még így is nehezen hihető.
bispora
2018. január 16. 14:24
Fél éve még a német statisztikai hivatal produkált egy jelentést arról, hogy Németországban annak ellenére, hogy beérkezett másfél millió képességtelen és zömében 15-30 év közötti férfi, fokozatosan csökken a bűnözés mértéke: 2016-ban kevesebb volt az összbűnözés mint 2015-ben. December közepén már azt jelentették, hogy a bűnözés 10%-al nőtt és a növekmény 93%-a a migránsok sara. Szóval migrációval kapcsolatos németországi hír, politikusi felszólalás, bejelentés az a legenda kategóriája. Amit látunk a szemünkkel kint járva, vagy amit olvasunk a szigorúan nem kormányzati, jobboldali site-okon az a valóság. Magunk között egészen elborzasztó a látvány...
tom hagen
2018. január 16. 14:23
Cikk eleje: Nincs vége a nemzetközi menekültválságnak, és a migráció a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívása lesz – állítja a német szövetségi belügyminiszter. Cikk vége: A Németországra nehezedő migrációs nyomás így tavaly is jelentősen csökkent. Íme! Álprobléma. Odamentek az orvosok, informatikusok, mérnökök és szépen integrálódnak, valamint a családjukkal akarnak élni érthető módon. Néha meg bulikáznak, mint Kölnben szoktak. Meg szelfizgetnek Muttival...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!