Horst Seehofer szövetségi belügyminiszterként folytatja

2018. március 05. 17:13

A következő német szövetségi kormány szerepköreiről tájékoztatott Horst Seehofer hétfőn Münchenben.

2018. március 05. 17:13

A következő német szövetségi kormány belügyminisztereként folytatja pályafutását Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, ezt a politikus személyesen jelentette be hétfőn Münchenben. Pártja elnökségi ülése után elmondta, hogy március 13-án vezeti utoljára a bajor kormány ülését, majd lemond tisztségéről, mert másnap Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag) Frank-Walter Steinmeier államfő előterjesztésére megválasztják kancellárnak Angela Merkelt, és a szövetségi elnök kinevezi a kormány tagjait. Köztük lesz ő is, az építésüggyel és a főleg vidékfejlesztést jelentő szülőföldüggyel bővített belügyminisztérium vezetője lesz.

A CSU-nak három tárcája lesz a szövetségi kormányban. A nemzeti fejlesztési együttműködésért felelős minisztériumot továbbra is Gerd Müller vezeti, a közeledési és digitális infrastruktúráért felelős tárcát pedig a CSU eddigi főtitkára, Andreas Scheuer. Továbbá a kancellárián létrehozzák a digitalizációs ügyekért felelős államminiszteri tisztséget, amelyet szintén CSU-s politikus, Dorothee Beer, a közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős minisztérium eddigi parlamenti államtitkára tölt majd be – ismertette Horst Seehofer.

A következő bajor kormányfő Markus Söder jelenlegi tartományi pénzügyminiszter lesz, megválasztására még nem jelöltek ki időpontot a tartományi törvényhozásban (Landtag). A párt következő főtitkára Markus Blume eddigi főtitkárhelyettes lesz.

Horst Seehofer elmondta, hogy az elnökség támogatásáról biztosította személyi javaslatait. Azzal kapcsolatban, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) tagsága csaknem kétharmados többséggel fogadta el a CSU-val és az Angela Merkel vezette testvérpárttal, a  Kereszténydemokrata Unióval (CDU) kötött koalíciós szerződést, kiemelte, hogy az eredmény több szempontból „örömteli”.

A pártszavazás egyértelmű, világos eredményre vezetett, és ezzel „vitathatatlanná vált a kormányalakítás legitimitása”. A CSU és a CDU után az SPD által is elfogadott koalíciós szerződés pedig „nagyon-nagyon jó” alapot biztosít a kormányzáshoz – mondta Horst Seehofer, hozzátéve, nagyon örül, hogy elkezdődhet a szerződés végrehajtása.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szancso
2018. március 06. 03:41
Miről dumál ez a jó ember? A választáson pont ezt az összefonódott Grokot küldték el melegebb éghajlatra, erre ő "sikeres" további kormányzásról álmodik. Ezekhez nem jut el a hír, hogy forrong a nép és már nem csak a keleti országrészben? Ja, ARD és ZDF híreket néznek, hallgatnak. Az AfD feloldotta a tilalmat, mostantól ismét felszólalhat a párt tagja a Pegida tüntetéseken. (Ez nem aludt el, sőt most ismét kezd erősődni.)
Marula
2018. március 05. 21:23
Horst, nagy csalódás lettél, nektek is csak a hatalom volt fontos. Engedtétek szétcseszni a saját hazátokat, szégyen!
Ace_
2018. március 05. 21:03
Mandiner! Ezt nem lehet megnyitni, mert Error 404-et kapok, ha megpróbálom. És égő, hogy ott van a Top 5-ben, el szeretném olvasni, de nem lehet. http://mandiner.hu/cikk/20180305_allamcsinyt_emleget_es_sorosozik_fico Amúgy nem szoktátok kipróbálni amikor feltesztek egy cikket, hogy minden úgy néz ki-e, úgy működik-e, ahogy kellene?
Mich
2018. március 05. 19:07
Ezzel veszi meg Merkel Horst Seehofert... és küldi el Wolfgang Schäublét...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!