Horvát módra védené a devizahiteleseket a Jobbik

2018. július 18. 13:59

Semmissé nyilvánították a svájci frank alapú hiteleket Horvátországban, Z. Kárpát Dániel szerint ez egyértelmű utat mutat Magyarország számára is.

2018. július 18. 13:59

A horvátországihoz hasonló védelmet sürget a hazai devizahitel-károsultaknak a Jobbik.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt, a svájci frank alapú hitelek semmisségét kimondó horvát bírósági ítélet „egyértelmű utat mutat Magyarország számára is”. Kicsit faramuci helyzet, hogy Horvátországban például ugyanaz az OTP Bank vehet részt a hitelkárosultak helyzetének rendezésében, amely Magyarországon a hitelkárosultak megsegítésében enyhén szólva alul teljesített, vagy legalábbis fékezett habzásúnak bizonyult a teljesítménye – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Emlékeztetett: nem követte érdemi vita a héten a devizahitel-károsultak védelme érdekében benyújtott javaslataikat. A 2010 előtti kormányok elvitathatatlan történelmi felelőssége, hogy már-már kezelhetetlenné vált a helyzet, az azt követően alakult két kabinet pedig nem tágította a megoldás jogszabályi kereteit megfelelő módon – mondta Z. Kárpát Dániel. Elgondolásaik között említette, hogy a forintosítás a felvételkori árfolyamon történjen, a jegybank pedig – német mintára – minden évben fizesse be nyereségét a költségvetésbe, így kerülve el a forintosításon nyerészkedést. Utóbbi összeget egyébként egy a károsultakat segítő alapba helyeztetné a Jobbik. 

Múlt heti horvát sajtójelentések szerint semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghitelt a horvát legfelsőbb kereskedelmi bíróság arra hivatkozva, hogy a bankok 2004 és 2008 között nem tájékoztatták ügyfeleiket az ilyen devizahitelek magas kockázatáról. 

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2018. július 18. 15:36
A Mozgalom a magyar nemzet képviseletében a bajbajutottak álmát tűzte zászlajára. A horvát kormány segíteni akart és megtette. A hazafias érzületű horvát bíróság pedig a nemzete igazságát képviselte megfelelően. A magyar kormány a horvátnak éppen az ellentétje, akik a magyarországi bankok képviseletét látják el ez esetben a magyar nemzet tagjai ellenében. Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
Vandor62
2018. július 18. 15:11
Zékárpátok már megint okosnak gondolja magát. Egybitesek vagytok ott a ballikban, pénzügyekben meg jobb, ha hallgattok.
Berecskereki
2018. július 18. 14:47
A témában már van döntés az Európai Bizottság részéről. (2017. szeptembere) "A magyar jelzáloghitelesek számára is érdekes ítéletet hozott ma az Európai Bíróság egy román ügyben. A testület ezúttal sem mondta ki, hogy a devizaárfolyam-kockázat áthárítása miatt semmis lenne a hitelszerződés, ehelyett arra hívta fel a figyelmet, hogy a kérdés csak akkor vizsgálható, ha az erre vonatkozó feltételről nem világosan és érthetően adott tájékoztatást a bank. Hogy ez az egyedi esetben fennáll-e, azt a román bíróságnak kell megvizsgálnia. Akik tehát abban bíztak, az ítélet hatására lavina indulhat el Magyarországon is, azoknak (legalábbis első értelmezésünk szerint) csalódniuk kell." Devizahitelek: itt az Európai Bíróság nagy döntése https://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/devizahitelek-itt-az-europai-birosag-nagy-dontese.262689.html (A keresőbe beírt címmel lehet behívni.)
Berecskereki
2018. július 18. 14:41
Kárpáti Z. Dániel vagy nem ért a témához, vagy szándékosan félremagyaráz. "2013-ban Zágrábban a kereskedelmi bíróság jogszerűtlennek ítélte mind a svájci frank alapú hitelek konstrukcióját, mind a bankok egyoldalú kamatemelését hét banknál, a nyolc érintett közül, amelyek ellen az eljárás folyt. Később a legfelsőbb kereskedelmi bíróság ezt a döntést felülbírálta, és csak a változó kamat egyoldalú megemelését ítélte jogszerűtlennek és tisztességtelennek. A döntés felülvizsgálatát kérték a bankok és a hitelesek is." Kérdésként merülhet az is fel, hogy a magyar Fogyasztóvédelmi törvény mennyiben azonos, vagy hasonló a horvátokéval. A kereskedelmi bíróság határozata csak a változó kamatozású svájci hitelekre vonatkozik. Továbbá: minden hitelesnek egyéni pert kell indítania a pénzintézetek ellen. A per során pedig a szerződésekkel kell bizonyítani, hogy a bankok nem hívták fel megfelelően az adósok figyelmét a kockázatra. Mindettől függetlenül a bankok még az alkotmánybírósághoz fordulhatnak, majd a nemzetközi bírósághoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!