Meggyilkolták Epifaniosz kopt ortodox püspököt

2018. augusztus 01. 22:21

A rendőrség a monostor közösségén belül is nyomoz.

2018. augusztus 01. 22:21

A reggeli imádságra indulhatott a templomba, mikor július 29-én megtámadták és meggyilkolták Epifaniosz kopt ortodox püspököt – adja hírül a Magyar Kurír.

A rendőrség közlése szerint nehéz tárggyal ütötték fejbe az áldozatot. Az elkövető személye nem világos: azt is valószínűsítik, hogy vértanúságról van szó, ezért a kolostoron belüli közösség köreiben is nyomoznak.

A püspök 64 éves volt, 1984-ben lépett be a Vádi el Nátrun-völgyben található Szent Makariosz-monostorba. 2002-ben szentelték pappá. A Magyar Kurír elmondja, a Biblia több könyvét is görögről arabra fordította, 2013-ban pedig a monostor apátja lett.

A Szent Makariosz monostor az egyik legősibb keresztény közösség: még a IV. században alapította Nagy Szent Makariosz, Kairótól 92 kilométerre északnyugatra található.  A szerzetesség a XX: század közepén éledt újra.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2018. augusztus 01. 23:33
ez _se_ bírja... Az egyiptomi kopt patriarchátus az egyik legősibb, Márk evangélista alapította. Míg a szomszéd Palesztinában használták a legelső, arámi nyelvű Evangéliumot, ami valószínűleg János forrása lehetett, a szinoptikusok valamival később keletkeztek, a Márk utáni sorrend vitatott. A koptok kisebb része katolikus, vagyis pápista és nem ortodox. Én már azt sem értem, hogy egy kívülálló, vagy laikus hogyan képes szétválogatni Jézus Krisztus örökségének részeit, amikor ez még egy hozzáértőnek sem egyszerű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!