Scott Morrison lett Ausztrália új miniszterelnöke

2018. augusztus 24. 10:41

Scott Morrison kincstárnokot választották az ausztrál Liberális Párt elnökévé és ezzel az ország új miniszterelnökévé Malcolm Turnbull lemondása után.

2018. augusztus 24. 10:41

Hárman indultak az Ausztráliát kormányzó Liberális Párt elnöki tisztségéért a 2015 szeptembere óta kormányzó Malcolm Turnbull miniszterelnök lemondását követően – írja az Origo. Scott Morrison kincstárnok, Julie Bishop külügyminiszter és Peter Dutton volt belügyminiszter is jelöltette magát.

Morrison 45 szavazattal nyert Dutton ellenében, aki 40 támogató voksot tudott szerezni magának.

Az elmúlt napokban tucatnyi miniszter nyújtotta be lemondását, miután Malcolm Turnbull egy ellene kezdeményezett pártbéli bizalmi szavazáson legyőzte kihívóját, a liberálisok befolyásos jobboldali szárnyát vezető Peter Duttont, aki a keddi voksolást követően távozott hivatalából.

A Liberális Párt a kormányzó jobbközép koalíció nagyobbik tagja. Amennyiben Turnbull lemond képviselői mandátumáról, úgy a parlamenti helyért időközi választást kellene tartani. A voksolás elvesztése viszont azzal fenyeget, hogy a jobbközép koalíció elveszítheti egymandátumos többségét a képviselőházban még a 2019 májusában tartandó parlamenti választások előtt.

Közvélemény-kutatások az ellenzéki ausztrál Munkáspárt előnyét mutatják. Turnbull 2015 szeptembere óta kormányozta Ausztráliát. Az országnak 2007 óta hat miniszterelnöke volt, és egyikük sem töltötte ki teljesen megbízatását.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogd a pénzt és kuss
2018. augusztus 24. 12:24
na akkor itt az ideje egy újabb bizalmi szavazást kezdeményezni. szerintem a 17. jelölt lesz az igazi. ha mégsem akkor csinálnak még egy szavazást....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!