Kimarad az új kubai alkotmányból a „kommunista állam” meghatározás

2018. november 16. 08:09

Bekerül a magántulajdonhoz való jog, és megnyílik az út a melegházasság előtt is.

2018. november 16. 08:09

Kimarad az új kubai alkotmányból a „kommunista állam” meghatározás, viszont belekerül a magántulajdonhoz való jog – egyebek közt ezzel az eredménnyel zárult csütörtökön a szigetországban az új alkotmányról három hónapon át folyt országos vitasorozat.

További újdonság, hogy az új alaptörvény egyengetni fogja az utat az azonos neműek házasságkötésének törvényesítéséhez. Ez utóbbi volt az egyik legparázsabb vitákat kiváltó pont a 110 ezer gyűlésen, amelyen – összesen – 7 millió kubai vett részt és szólhatott hozzá az új alkotmány tervezetéhez.

Következő lépésként egy parlamenti bizottság feldolgozza és elemzi a nemzeti konzultáció vitáit, elkészíti az előterjesztendő alkotmány végső változatát, amelyről 2019 februárjában dönt majd népszavazás.

(MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2018. november 16. 11:32
Amíg a népek a gumicsontként eléjük hajított melegházasság problémáján vitatkoznak, a kubai Gyurcsányok, meg Baknaik szépen "törvényesen" lenyúlják az állami vagyont, hiszen innentől ők már a magántulajdon felszentelt papjai, és nem kommunista vezetők...
Paxillus
2018. november 16. 10:23
A kubaiakban ha be szeretnének kerülni a világ normális vérkeringésébe, akkor lehetővé kellene egyből tenniük a házasságot a metróállomással, a ma született zebracsikóval, esetleg egy komplett önkormányzattal. Egyszerűen nem érdemes az események után kullogni. Egyébiránt kommunizmusból a liberalizmusba átvágva nem is nagyon lesz furcsa. Az egyikben is megmondták, hogy mi a a világok legjobbika és azt kell tenned, meg libsiland-ban is ugyanez a nóta. Aztán ha egyszer már unják a cukornádat, akkor előveszik a machetét.
Einar
2018. november 16. 10:13
Akkor gondolom a kubai szivar is új értelmet nyer. Fidel forog a sírjában.
Jason Bourne
2018. november 16. 09:06
"megnyílik az út a melegházasság előtt" Nah, végre, már csak ez hiányzott szegény kubaiak boldogulásához, annyi év komcsi diktatúra után. De itt győzött a progresszió.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!