Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Brazília az Egyesült Államokkal közösen szállít humanitárius segélyt Venezuelának

2019. február 20. 07:01

Kuba visszautasította Trump kedden elhangzott vádjait, miszerint bábuként tartaná markában Madurót.

2019. február 20. 07:01

Brazília az Egyesült Államokkal közösen szállít humanitárius segélyt a venezuelai határra február 23-tól Juan Guaidó ellenzéki vezető kérésére – jelentette be Otávio Santana Barros brazil elnöki szóvivő keddi sajtótájékoztatóján. Azt is elmondta, hogy a gyógyszer- és élelmiszersegélyt az észak-brazíliai Boa Vista városából Guaidó szervezésében – venezuelai teherautókat vezető venezuelai állampolgárok – fogják átvinni a határon.

Jair Bolsonaro államfő szóvivője hozzátette azt is, hogy egy különleges tárcaközi csoportot bíztak meg a logisztikai kérdések lebonyolításával. A brazil külügyi tárca közleménye szerint a segélyszállítmányokat Boa Vista és Pacaraima városokban fogják elhelyezni, ahonnan „Juan Guaidó ideiglenes elnök kormányzata” elszállíthatja azokat. „Brazília azért csatlakozik ehhez a fontos nemzetközi kezdeményezéshez, hogy támogassa Guaidó kormányát és a venezuelai népet” – derült ki az állásfoglalásból.

José Manuel Olivares, a hatalmától megfosztott, ellenzéki többségű venezuelai nemzetgyűlés egyik képviselője a National című helyi lapnak nyilatkozva elmondta: az ellenzék a polgárok tömeges részvételével akarja behozni a segélyeket az országba. „Nem tárhatom fel a taktikánk részleteit, de annyit elmondhatok, hogy át fogunk jutni” – jelentette ki.

A hivatalban lévő Nicolás Maduro baloldali elnök újra és újra leszögezte, hogy Venezuela nem fogad el „alamizsnát”, nem engedi be az Egyesült Államok segélyeit, mert ezt a törekvést egy amerikai katonai beavatkozás előkészítésére szánt cselnek tekinti. Eközben Vladimir Padrino védelmi miniszter kijelentette: a hadsereg katonái továbbra is az ország határain állomásoznak, hogy megakadályozzák a területsértést.
Padrino az amerikai támogatást élvező ellenzékre utalva leszögezte: az ellenzéknek a katonák „holttestein” kell áthaladni ahhoz, hogy „bábkormányt” hozzanak létre. Guaidó ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az általa elnökölt törvényhozás hozza a döntéseket, nem egy külföldi hatalom.

A nap folyamán a kubai vezetés reagált Donald Trump amerikai elnök kijelentésére, miszerint a venezuelai vezetés a karibi szigetállam bábja. Havanna alávaló vádként visszautasította Trumpnak azt a megjegyzését is, hogy kubai csapatok állomásoznak Venezuelában. „A legerősebb és leghatározottabb formában visszautasítja ezt a rágalmat” – hangsúlyozta Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter, aki bizonyítékot követelt Washingtontól állításainak alátámasztására.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!