Áder: Stoiber életműve ösztönzést ad a munkára

2019. november 08. 16:58

A magyar államfő Magyar Érdemrend Nagykeresztje polgári tagozattal tüntette ki a bajor politikust.

2019. november 08. 16:58

Lelkes patriótának, hűséges hazafinak és elkötelezett európainak tartja Edmund Stoibert a magyar köztársasági elnök, aki a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést adta át a volt bajor miniszterelnöknek, a Keresztényszociális Unió (CSU) tiszteletbeli elnökének pénteken Budapesten, a Sándor-palotában.

Áder János laudációjában – amelyet Tordai-Lejkó Gábor müncheni főkonzul olvasott fel – kiemelte: Edmund Stoiber világossá tette, hogy a keresztény-konzervatív politika erős európai jelenléte egyszerre múlt és jövő, a közös alapok része és a közös célokat szolgálja. Magyarország a kitüntetéssel szeretné kifejezni elismerését mia ndazért, amit a volt bajor miniszterelnök Magyarország és Bajorország együttműködéséért tett, és tesz a mai napig – vélekedett a köztársasági elnök, hozzáfűzve, Edmund Stoibernek hatalmas szerepe van abban is, hogy ez a kapcsolat a történelmi távlathoz méltóan szoros napjainkban is.

Felidézte: harminc évvel ezelőtt, 1989. november 10-én Edmund Stoiber egy bajor küldöttséggel érkezett Magyarországra, és Antall Józseffel, a Magyar Demokrata Fórum néhány nappal korábban megválasztott elnökével arról a közös reményről beszélgettek, hogy a német megosztottság felszámolása az európai megosztottság végét is jelentheti. Edmund Stoiber egyszer Antall Józsefre emlékezve úgy fogalmazott: „hihetetlen kiváltság”, hogy a jelen kihívásaira „ma Európában együtt, szabadon és saját érveinkkel” kereshetjük a megoldásokat. Antall József egykori kormányfő életműve pedig „ösztönzést kell jelentsen számunkra, hogy kevesebb kishitűséggel közeledjünk mai feladatainkhoz”.

Magyarország bízik abban, hogy a szabadság, az összefogás és a saját érvek kultúrája továbbra is érték marad a közös Európában, és hogy mindig lesz elég ambíció a sürgető feladatok elvégzéséhez. Edmund Stoiber életműve ösztönzést ad erre – vélekedett Áder János. A köztársasági elnök méltatásában arra is kitért, hogy Edmund Stoiber 17 évesen lépett be a CSU-ba, 25 éven át volt a bajor kormány tagja, ebből tizennégy évig a Bajor Szabadállam miniszterelnöke. Munkájával hozzájárult ahhoz, amit ma Bajorország Európában és Európának jelent, kormányzása idején ugyanis Bajorország „​​​​​​​különleges rangot vívott ki magának, és egész Európa elé követendő példát állított.” Véleménye szerint a kezdetektől a közösség szolgálatának lehetőségét kereste és a felelősségtudat vitte közéleti pályájára, és ezt az eltökéltséget és hivatástudatot az európai politika színtereire, brüsszeli szakértői munkájába is magával vitte.

Áder János továbbá keresztény-konzervatív politikusnak és

konstruktív európainak tartja Edmund Stoibert,

aki Magyarországhoz hasonlóan nem bővítésként, hanem természetes újraegyesítésként gondolkodott a kelet-közép-európai államok uniós csatlakozásáról, és aki sokaknak adott mércét az építő együttműködés, a becsület és a konstruktív viták kultúrájához.

„​​​​​​​Mi, magyarok nem kopogtattunk Európa ajtaján, hanem mindig is otthon voltunk benne. A történelem által nekünk szánt helyet ezerszer is megszolgáltuk a megosztottság ellen vívott forradalmunkkal, 1956 szabadságvágyával és 1989 őszén a határaink megnyitásával.” A köztársasági elnök háláját fejezte ki Edmund Stoibernek azért, hogy sok alkalommal figyelmeztette Európát arra, mit is adott Magyarország „​​​​​​​az európai egyesülés művéhez”, és mindazért, amit „​​​​​​​Magyarország barátjaként” az erős és egyenrangú tagállamokra épülő Európai Unióért tett.

Márai Sándor magyar író az európai polgársággal kapcsolatban úgy fogalmazott: létezik egy „​​​​​​​nagyon finom vonal”, amelyet „​​​​​​​sorompó és határjelzés nem mutat”, és amelyen belül könnyen találunk barátokat, osztozunk egymás sorsában, ismerősnek érezzük a műveltséget, a szellemet. Edmund Stoiber mindenkori szemléletében is jelent van ez a „​​​​​​​finom vonal”, az értékek és nézetek hasonlósága, amely „​​​​​​​különlegessé teszi kapcsolatunkat, termékennyé párbeszédünket”. A laudáció szerint ennek a kapcsolatnak a fenntartásához nélkülözhetetlenek az előttünk járók tapasztalatai, tanácsai.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
subshelpcrip
2019. november 11. 18:02
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
balbako_
2019. november 08. 20:07
A langyos német csapatból még ő az emberarcú változat.
afterall33
2019. november 08. 18:09
Amint látható: épp megrázza Stoibert mint Krisztus a vargát :)
barany
2019. november 08. 17:31
Edmund Stoiber hazánk barátja. Kiérdemelte a magas magyar kitüntetést. Bajor miniszterelnökként segítette beilleszkedésünket a nyugati táborba. Jól emlékszem, hogy részt vett a 2002-es országgyűlési választások fideszes kampányzáró gyűlésen , és nagy sikert arató támogató, bátorító beszédet mondott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!