A szerb hatóságok elszállították a Tompánál összegyűlt migránsokat

2020. február 07. 07:24

A belgrádi kormány nem fogja megengedni, hogy a migránsok elrontsák a jószomszédi viszonyt Szerbia és Magyarország között – jelentette ki a szerb védelmi miniszter.

2020. február 07. 07:24

Buszokkal szállították vissza a szerb hatóságok a befogadótáborokba azt a több száz migránst, akik csütörtök délután óta gyülekeztek a Kelebia-Tompa határátkelő szerb oldalán. Ahogy korábban mi is megírtuk, a bevándorlók csoportja azt akarta elérni, hogy a magyar hatóságok nyissák meg a határt előttük. A közmédia csütörtöki tudósítása szerint a migránsokat hetek óta, zárt csoportokon keresztül, szervezetten készítették fel az „akcióra”.

Csütörtök este, Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter szégyenletesnek nevezte, hogy a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezetik félre egyes csoportok a Szerbiában tartózkodó migránsokat, akik ezek hatására indulnak el Magyarország felé. A miniszter úgy fogalmazott: „a migránsoknak hálásaknak kellene lenniük azért, mert Szerbia befogadja őket, és nem lenne szabad válogatniuk a felkínált szálláshelyek között”. Aleksandar Vulin hozzátette: a belgrádi kormány nem fogja megengedni, hogy a migránsok elrontsák a jószomszédi viszonyt Szerbia és Magyarország között.

A helyszínen tartózkodó civil szervezetek csütörtök éjjel aggodalmukat fejezték ki a tüntetők között levő gyerekek, betegek és idősek miatt, akiket megviselhet az éjszakai fagy, ezért ideiglenesen sátrakat is állítottak fel a helyszínen. Később a demonstráció szervezői összegyűjtötték és a műszaki határzárhoz terelték a gyerekeket, hogy skandálásuk és kéréseik meglágyítsák a szolgálatot teljesítő határőrök szívét. Végül péntek hajnalban a szerb hatóságok buszokra terelték a demonstráló bevándorlókat és visszaszállították őket a befogadótáborokba. 

Frissítés:

Megindult a forgalom Kelebiánál péntek hét órakor, miután a szerb hatóságok elszállították a határátkelőhelyről az ott gyülekező illegális migránsokat. A Pannon RTV információi szerint a határ mellett tiltakozó migránsokat éjjel két óra körül buszokra tették, majd rendőri kísérettel a dél-szerbiai Presevo befogadóközpontjába vitték. A migránsok nem álltak ellen, békésen szálltak fel a buszokra.

A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint előző éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba vitte őket. Szerbiában mintegy hatezer migráns tartózkodik. 2015 óta nem jelentek meg migránsok ilyen nagy számban a szerb-magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg Nyugat-Európa felé haladni.

(MTI, Mandiner)

Összesen 351 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emmanuel Goldstein
2020. február 07. 16:21
Nem migránsok, hanem EMBEREK.
Tatulus
2020. február 07. 16:13
Én speciel úgy sajnálom őket, különösen, mikor az egyik 8-10 éves forma gyermek nézett a határ felé és közben vízszintesen húzogatta a nyaka előtt a kis kezét! Már keresgéltem is a szekrényben egy jó sál után, mert biztosan fázott a nyaka, azt akarta jelezni, de mire találtam a szerbek már elvitték őket! Mindenesetre félretettem a következőnek! Tényleg szeretni való kis lurkók!
Menhetten
2020. február 07. 15:50
A szerbek már a mi migránsainkat is elrabolják ? Mivel fognak riogatni bennünket? Orbánék megint lebuktak! Színház volt az egész! Mi ezt már akkor tudtuk, de tudja meg a 2/3-ad is!
Menhetten
2020. február 07. 15:29
Habony terve nem jött be! A szerbek lelőtték a poént. Megbukott a B terv is ! Na ugyan mi lesz a C terv ? Ezek az aljasok mindent elkövetnek a nép hülyités és félelembetartása érdekében ! Hú, de kínos...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!