Az örök Orbán-konfliktus

2020. február 03. 19:46

Az Európai Néppárt mélyen megosztott, a vezetése gyenge, iránytű nincs.

2020. február 03. 19:46
Robin Alexander – Boris Kálnoky – Christoph B. Schiltz

„Európa legnagyobb és legfontosabb pártszövetsége válságban van. Az Európai Néppárt mélyen megosztott, a vezetése gyenge, iránytű nincs. Nincs egyértelmű álláspontja olyan központi európai témákban, mint a jogállamiság fejlődése, vagy éppen az eurózóna jövője. És képtelenek megválaszolni a kérdést: hogyan akarnak a felvilágosult(abb) konzervativizmus képviselői az újnacionalistákkal és jobboldali populistákkal bánni? »Van ma egy jobbra tolódás Európában. Elismerhetjük ezt, és megpróbálhatjuk behálózni az új pártokat. Vagy kockáztathatjuk a befolyásunk hosszútávú és egyértelmű elveszítését« – magyarázza egy magas rangú EPP-s politikus. 

»Purista megközelítéssel kell élnünk, és óvatosnak kell lennünk« – magyarázza Monika Hohlmeier CSU-s EP-képviselő. A Fidesz meghosszabbított felfüggesztése szerinte nem megoldás. »A Fidesznek a Néppártban kellene tudnia maradni. Mindent meg kell tennünk, hogy a szélsőjobb ne erősödjön meg Európában« – mondja Hohlmeier. Orbán kormánya gazdasági szempontból »példamutató«, de a jövőben »egyértelmű jogállami magatartást« várnak tőle – hangsúlyozza a CDU-s politikus. Nem csak a cseh, szlovén, szlovák, román és bolgár konzervatívok gondolkodnak Hohlmeierhez hasonlóan. Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban is tartanak a hatalomvesztéstől. A másik oldalon a Benelux-államokból és Skandináviából származó EPP-tagpártok a Fidesz azonnali kizárását követelik. Németország és Ausztria közvetítőként tekint magára. 

És Orbán? Ő hallgat. A magyar ki akarja várni, hogy az olasz populistáknak Matteo Salvinivel sikerül-e újra miniszterelnököt adni, és hogy a Fidesznek az olasz Legával, a PiS-szel és még néhány kiugrott EPP-s párttal sikerül-e egy új, ütőképes frakciót alapítania a Parlamentben. Orbán elsősorban úgy spekulál, hogy a hétéves költségvetésről szóló viták során az EPP-tagság jobb tárgyalási pozíciókat jelenthet. A magyarok rengeteg új EU-milliárdja forog kockán.”

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
998877
2020. február 05. 22:13
Ez már nem igaz. A londoni Imperial College jövő héten kezdi az állatkísérleteket corona vírus vakcinával. https://www.reuters.com/article/us-china-health-britain-vaccine/british-scientist-makes-breakthrough-in-race-for-coronavirus-vaccine-sky-idUSKBN1ZZ13W
mokány
2020. február 04. 16:26
A haladók felvilágosultsága szintet lépett. A megbélyegzés elérte a szómágia szinvonal(talanságát).
Senye Péter
2020. február 04. 16:11
A válság egymásnak feszülő indulatoktól terhes, katartikus helyzet. Már hogy az lenne? Inkább nyugis tespedés.
998877
2020. február 04. 13:18
Orbánnak kellene a Néppártot vezetni. A Fidesz az egyetlen párt amelyik a valódi keresztény-konzervatív értékeket képviseli ma Európában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!