Bocsánatot kér rasszizmusa miatt az anglikán egyház

2020. február 13. 09:25

„Sajnálom és szégyellem a kudarcunkat” – mondta Welby érsek.

2020. február 13. 09:25

Az anglikán egyház vezető testülete kedden szavazott hivatalosan arról, hogy bocsánatot kérnek az elmúlt 70 év rasszizmusa miatt – írja a Newsweek.

A BBC korábban arról számolt be, hogy Justin Welby érsek az egyház törvényhozó karának általános ülésén kijelentette:

Sajnálom és szégyellem a kudarcunkat. Kétségtelen, hogy a saját egyházunkra tekintve azt látom, hogy továbbra is mélyen, intézményesen rasszisták vagyunk. Pár évvel ezelőtt ugyanezt elmondtam a Püspöki Főiskoláról, és ez még mindig igaz.

Welby hozzátette, hogy az egyháznak minden tőle telhetőt meg kell tennie annak érdekében, hogy az „ellenséges környezetet” egy „vendégszerető, barátságos környezetté” alakítsa, így a jövőben a faji igazságtalanság felszámolására szeretnének törekedni.

A gesztus elsősorban a karibi térségből érkező bevándorlóknak szól

Moughtin-Mumby apáca, Doreen Browne történetét mesélte el, akinek – a családja elmondása szerint – 1961-ben megtagadták a belépést a dél-londoni Szent Péter templomba a faji hovatartozása miatt. Browne a karibi térségből érkező bevándorló volt.

„Doreen családja szörnyű, megalázó rasszizmus áldozata lett, amely még ma is érinti Doreen és az egyház kapcsolatát" – mondta az apáca a CNN szerint.

A CNN arról számolt be, hogy az egyház bocsánatkérése elsősorban a „Windrush generációra" koncentrál, akiket korábban a brit kormány invitált, hogy jöjjenek Angliába, és segítsék annak újjáélesztését a második világháború után.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. február 13. 20:08
Mivé nem gyűrűzik az, hogy az akkori pápa nem engedte VIII. Henriket elválni!
mokány
2020. február 13. 16:52
Magánvélemény. Kollektív bűnösség nincs. Vallási tételen nem alapszik az eset. Helyi túlkapás.
Krupp Skya
2020. február 13. 16:29
Egyház anglikán Cseh Katka meg Donáth Anna likán
zakar zoltán béla
2020. február 13. 15:40
................
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!